Viitorii arhitecți și urbaniști, invitați la Rășinari

Studenții facultăților de arhitectură și de urbanism și elevii școlilor din Rășinari vor putea participa și anul acesta la şcoala de vară de la Rășinari.

„Scopul școlii de vară de arhitectură și urbanism este acela de a oferi soluții concrete de dezvoltare durabilă a comunei, prin realizarea de propuneri concrete în domeniul arhitecturii și urbanismului. Temele de lucru vor fi stabilite împreună cu îndrumătorii, pe baza experienței studenților selectați pentru a participa la școala de vară, ca urmare a nevoilor comunei pe termen scurt, mediu și lung. Rezultatele școlii de vară de arhitectură și urbanism vor fi predate Primăriei comunei Rășinari cu titlu gratuit, astfel încât aceasta să se poată folosi pe viitor de propunerile oferite”, precizează organizatorii proiectului.

Temă complexă

De această dată se propune un proiect mai complex. Cu fonduri europene, Primăria Rășinari a construit o grădiniță, însă deocamdată nu există zonă de acces. Pentru rezolvarea acestui impediment, a fost cumpărată o parcelă pe care se realizează calea de acces. Pentru realizarea acesteia este necesară demolarea fostei case parohiale aflate în zona de protecție și repoziționarea acesteia cu scopul de a crea un muzeu etnografic. Studenții care vor participa la această școală de vară trebuie să găsească soluții pentru două probleme cu care se confruntă autoritățile: mobilarea corespunzătoare a parcelei, astfel încât zona să fie accesibilă publicului, și reintegrarea clădirii demolate în zona centrului istoric protejat al comunei Rășinari.

Cine poate participa?

Studenții de la facultățile de arhitectură și de urbanism se pot înscrie la sibiu@aios.ro. În urma analizei CV-ului, se vor alege maximum opt participanți care vor fi împărțiți în grupe și îndrumați de către doi profesori arhitecți. Timp de 7 zile, ei își vor putea aprofunda și dezvolta gratuit abilitățile arhitecturale, costurile fiind suportate de către organizatori, cu ajutorul financiar al Primăriei Rășinari și Consiliului Județean Sibiu.

Participanții beneficiază de: doi îndrumători arhitecți, profesori la universitățile din țară; spațiu de lucru în incinta Căminului Cultural din Rășinari, renovat recent, ce se află în imediata vecinătate a sitului studiat; cazare 6 nopți în camere de 2 sau 3 persoane în Rășinari (întreaga pensiune se va rezerva pentru grupul de studenți și profesori); mic dejun și cină la pensiune; prânz de tip catering.

Studenții au nevoie de un laptop cu un program de proiectare instalat – este necesară cunoașterea unui program de proiectare de arhitectură (AutoCAD, ArchiCAD, Allplan ș.a.) și materiale necesare desfășurării activității de proiectare și relevare (ustensile de scris/desenat, ruletă, telemetru ș.a.). Cunoașterea unor programe de modelare 3D și de editare grafică constituie un avantaj.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*