Viitorul Cod Silvic prinde rădăcini

Silvicultorii sibieni s-au întâlnit, ieri, cu Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, pentru a afla noutăţile din viitorul Cod Silvic şi legislaţia complementară acestuia. Principala schimbare se referă la declararea pădurilor drept element de siguranţă naţională, astfel încât organele de cercetare penală să trateze cu prioritate infracţiunile din domeniul silvic.

 

Ordine în păduri

În plus, ministrul doreşte înăsprirea pedepselor pentru furtul de material lemnos, interzicerea transportului de material lemnos pe timpul nopţii, reducerea termenului de valabilitate a documentelor de transport a materialului lemnos şi interzicerea comercializării de lemn pe picior. „În România, furtul de masă lemnoasă a devenit un fenomen. Vreau să fac ordine în păduri“, a anunţat Lucia Varga, adăugând că, potrivit Curţii de Conturi a României, în perioada 1990-2011 s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de masă lemnoasă, valoarea estimată a prejudiciului ridicându-se la cinci miliarde de euro. O altă serie de prevederi va revizui statutul personalului silvic, astfel încât să se elimine posibilitatea apariţiei conflictelor de interese, precum şi introducerea autorizaţiei de practică silvică. Nu în ultimul rând, legea va reglementa acordarea de compensaţii pentru proprietarii de păduri situate în situri Natura 2000, dar şi gestionarea mai eficientă a micilor proprietăţi, prin obligarea deţinătorilor acestora să încheie contracte de administrare cu ocoalele silvice, în conformitate cu practicile europene.

Măsuri apreciate

La întâlnirea cu ministrul, desfăşurată, ieri, la Primăria Sibiu, au participat reprezentanţii conducerii Direcţiei Silvice Sibiu, şefi de ocoale, primari, dar şi primarul Klaus Iohannis şi parlamentarii PNL Mircea Cazan, Nicolae Neagu şi Ion Tămâian. „Actualul Cod Silvic datează din 2008 şi este foarte interpretabil. Cred că ideile doamnei ministru sunt chiar foarte bune şi sunt în concordanţă cu viziunea forestieră europeană“, a comentat Robert Blaj, şeful Ocolului Silvic Miercurea Sibiului, care administrează aproape 15.000 de hectare de pădure. Proiectul urmează a fi înaintat spre analiză Guvernului, până la sfârşitul acestei luni, iar Varga speră că noul pachet de legi va intra în vigoare începând cu anul 2014.

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat