Violonistul Remus Azoiței deschide noua stagiune muzicală a Filarmonicii de Stat Sibiu

Unul dintre cei mai apreciați violoniști ai momentului, Remus Azoiței, a fost invitat să deschidă noua Stagiune Muzicală a Filarmonicii de Stat Sibiu. Concertul este programat joi, 4 octombrie 2018, la Sala Thalia, cu începere de la ora 19. Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de dirijorul francez Alexandre Myrat. Mai mult debutul noii stagiunei este marcat și de un eveniment în premieră: deschiderea unei expoziții retrospective cu imagini realizate în stagiunea precedentă. Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră în La major KV 219 terminat de W.A. Mozart la 20 decembrie 1775, este, probabil, cel mai cunoscut şi mai bine realizat din seria de concerte pentru vioară ale compozitorului. La Sibiu lucrarea va fi interpretată în deschiderea Stagiunii de Concerte 2018-2019 de reputatul violonist Remus Azoiței.

”Tatăl lui Wolfgang Amadeus Mozart, Leopold Mozard, îi reproșa fiului său că nu mai studiază la vioară și că își dedică tot timpul compunând. Ca răspuns W. A. Mozart a scris imediat acest concert, la programat și interpretat în scurt timp, la Viena. Pentru mine este o plăcere să interpretez această lucrare și, în plus, este și o bucurie pentru că revin la Sibiu. Simt că fac parte din familia filarmonicii sibiene, iar orașul este unul din locurile în care mă întorc cu drag” a declarat Remus Azoiței.

Numit de către revista britanică The Strad „un virtuoz incurabil cu suflet și tehnică fabuloasă”, Remus Azoiței a fost numit în 2001 profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie de 200 ani a Academiei. În 2007, a pus bazele Societăţii „Enescu” din Londra, fiind şi directorul artistic al acesteia. Remus Azoiţei cântă la o vioară Niccolo Gagliano creată în anul 1753.

Programul concertului de joi, 4 octombrie va mai cuprinde Uvertura operei ”Regele Ștefan” de Ludwig van Beethoven și Simfonia nr. 9 în Do major ”Marea Simfonie” de Franz Schubert.

Stagiunea Muzicală 2018 – 2019 va avea peste 80 de evenimente cu artiști importanți din țară și străinătate. Nu vor lipsi concertele simfonice extraordinare, Concertul de Crăciun, Concertul dedicat Zilei Naționale a României sau cel de Anul Nou, recitalurile camerale și concertele educative. O premieră cu care vine această nouă stagiune o reprezintă însă organizarea unei expoziții cu fotografii din sezonul muzical precedent, imagini realizate de membrii Asociației Artografica.

”Începând din prima parte a anului 2018, Asociația Artografica îmbină pasiunea pentru fotografie cu plăcerea oferită de concertele simfonice ale orchestrei sibiene, iar rezultatul îl puteți vedea în expoziția creată împreună cu Filarmonica de Stat Sibiu. Unii au creat diferiți algoritmi pentru a reda muzica în grafici computerizate complexe, alții au implicat inteligența artificială, noi am înțeles că muzica este prea complexă pentru a putea să îi creăm o anume imagine, de aceea susținem muzica bună prin fotografie, iar în parteneriat cu Filarmonica de Stat din Sibiu, am reușit să fotografiem muzică de calitate!” a declarat Ștefan Dragomir, președintele Asociației Artografica. Expoziția cuprinde 30 de imagini surprinse de fotografii Alina Belașcu, Gabriela Oancea, Iuliana Maier, Marius Iliescu, Vlad Ionescu, Ștefan Dragomir și va fi deschisă până în 6 iunie 2019, în foaierul Sălii Thalia.

Biletele pentru concertul de deschidere a Stagiunii Muzicale 2018-2019 pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia, Str. Cetăţii nr.3-5), între orele 10,00-12,00 și 13,00-16,00. Prețul unui bilet este de 30 și 40 de lei. Se acordă o reducere de 50% pentru elevi, studenți și pensionari.


Viorica MAIER

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*