WORK-SHOP CU PARTICIPARE INTERNAȚIONALĂ LA SIBIU “TRATAMENTUL MULTIDISCIPLINAR AL CANCERULUI GASTRIC”

porr_mai28_2 Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu şi Colegiul Medicilor Sibiu, organizează mâine 29 mai 2015 work-shop-ul cu participare internațională intitulat “Tratamentul multidisciplinar al cancerului gastric”. Evenimentul va avea loc la sediul Colegiului Medicilor din Sibiu, Piața Mare nr. 12., de la ora 9.30.
Organizatorii principali ai manifestării sunt: Prof. Univ. Dr. Lorant Kiss, medic şef Secția Clinică Chirurgie I a SCJU Sibiu şi Conf. Univ. Dr. Paul Jurgen Porr, medic şef Secția Clinică Medicală I a SCJU Sibiu, în colaborare cu Prof. Univ. Dr. Constantin Copotoiu, UMF Târgu Mureş, medic şef Secția Clinică Chirurgie I SCJU Târgu-Mureş şi Prof. Univ. Dr. Cornel Iancu, UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj şi Institutul de Gastroenterologie Cluj-Napoca.
Obiectivul principal al work-shopului este acela de a informa medicii rezidenți şi specialişti despre modalitățile terapeutice actuale în cancerul gastric, cu scopul de a creşte durata vieții pacienților.
“Având un spital universitar şi o facultate de medicină tânără, avem mare nevoie să strângem relațiile de prietenie, de colegialitate dar şi pe plan ştiințific cu toate centrele medicale tradiționale şi de prestigiu din țară. În acest sens, am hotărât, împreună cu dl. Conf. Univ. Porr să derulăm la Sibiu o activitate de tip work-shop, care să închege relația Facultății de Medicină din Sibiu dar şi a SCJU Sibiu cu marile centre din țară. Pentru început, am stabilit o puternică legătură cu centrele din Târgu Mureş şi Cluj şi, în colaborare cu Clinica Chirurgie I din Târgu Mureş, cu Institutele de Gastroenterologie şi Oncologie din Cluj-Napoca precum şi cu Clinica Chirurgie III din Cluj, apoi am pus bazele acestei manifestări”, a declarat Prof. Univ. Dr. Lorant Kiss, medic şef Secția Clinică Chirurgie I a SCJU Sibiu.
La eveniment va participa, în calitate de speaker invitat, Dr. Ferdinand Bauer, din Kaufbeuren Germania care va conferenția pe tema “Capcane şi pericole în diagnosticul imagistic al tumorilor pancreatice invadante”.
“Astăzi medicina este o ştiință în care există colaborare multidisciplinară. S-a ajuns la telemedicină, imaginile din sala de operație pot fi trimise oriunde în lume, iar dacă nu ai legături cu marile centre, rămâi în afara drumului principal. De aceea, ne dorim să organizăm astfel de manifestări prin rotație, să mergem şi noi în alte centre din țară. Ne gândim chiar şi mai departe, către organizarea de work–sprof dr lorant kisshopuri internaționale în colaborare cu clinici din străinătate cum ar fi Spitalul Clinic din Triemli – Elveția, Clinica de Chirurgie din Graz – Austria, Clinica de Chirurgie din Marburg – Germania, pentru a putea introduce şcoala medicală sibiană în acest val evolutiv al ştiinței europene moderne”, a explicat Prof. Univ. Dr. Lorant Kiss, medic şef Secția Clinică Chirurgie I a SCJU Sibiu.
Din comitetul de organizare fac parte mai mulți medici chirurgi ai SCJU Sibiu, după cum urmează: Şef Lucrări Dr. Ciprian Tănăsescu, Şef Lucrări Dr. Călin Mohor, Şef Lucrări Dr. Adrian Boicean, Şef Lucrări Dr. Dan-Orga Dumitru, Asist. Univ. Dr. Dan Crețu, Asist. Univ. Dr. Bogdan Bărbulescu, Asist. Univ. Dr. Roland Kiss şi Dr. Marian Bundache.
Participanții vor aborda o tematică diversă şi de actualitate după cum urmează:

– Capcane şi pericole în diagnosticul imagistic al tumorilor pancreatice invadate;
– Modificări genetice în cancerul gastric difuz ereditar;
– Managementul actual al leziunilor gastrice premaligne;
– Tratamentul endoscopic al leziunilor premaligne şi al cancerului gastric incipient;
– Tratamentul multimodal al cancerului gastric;
– Aportul tratamentului iradiant în managementul complex al cancerului gastric;
– Rezecțiile multiviscerale în cancerul gastric;
– Probleme de tactică chirurgicală în cancerul gastric;
– Chimioterapia neoadjuvantă în tratamentul chirurgical a cancerului gastric avansat.

Participarea studenților şi medicilor rezidenți este gratuită.

“Un alt element care a stat la baza deciziei de a organiza acest work-shop a fost încercarea de a ajuta tânăra generație de medici rezidenți să ia pulsul celorlalte centre din țară şi să vadă la ce nivel se discută şi la ce nivel se cer pregătirile medicale în cadrul acestora, astfel încât să aibă o bază de comparație iar noi să putem îmbunătăți modul lor de pregătire”, a adăugat Prof. Univ. Dr. Lorant Kiss, medic şef Secția Clinică Chirurgie I a SCJU Sibiu.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu este o unitate sanitară cu paturi, de utilitate publică, cu personalitate juridică, cu rol în asigurarea de servicii medicale (preventive, curative, de recuperare şi paleative) şi care participă la asigurarea stării de sănătate a populației.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu se află sub autoritatea Consiliului Județean Sibiu, pe baza Hotărârii nr. 93/2010 a Consiliului Județean Sibiu.

Dr. Vasile Spinean Decebal Todăriţă
Manager Purtător de cuvânt

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*