Departamentul de Studii Romanice al Facultății de Litere și Arte, împreună cu Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) marchează Ziua Internațională a Cărții și a drepturilor de autor, dar și Ziua Bibliotecarului, printr-o serie de evenimente dedicate cărții și lecturii, ce vor avea loc la Biblioteca ULBS.

Dragoș Varga și Radu Vancu

Luni, 24 aprilie, la ora 15.00, „Zilele cărții“ vor debuta cu prelegerile susținute de conf.univ.dr.Dragoș Varga – „Moștenirea romanului: De la Cervantes la Milan Kundera“ și conf.univ.dr. Radu Vancu – „Moștenirea poeziei: De la Shakespeare la John Berryman“. Prelegerile vor fi urmate de lansarea nr. 4/2016 al revistei „Zona Nouă“, dedicat Școlii de la New York, în prezentarea lui Vlad Pojoga, redactorul șef al revistei. La ora 17.00 va avea loc inaugurarea Cercului de Critică al Facultății de Litere și Arte, coordonat de poetul și criticul Ștefan Baghiu.

Conferință dedicată cenzurii și comunismului

Ziua de miercuri, 26 aprilie este rezervată unui alt eveniment – conferința „Mecanismele cenzurii și exilul literar anticomunist“, susținută de Liliana Corobca, expert în domeniul exilului românesc și cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, care îi va avea ca moderatori pe conf.univ.dr. Dragoș Varga și conf.univ.dr. Radu Vancu. Liliana Corobca a publicat mai multe lucrări despre cenzură, dar este cunoscută și pentru activitatea ei literară, cărțile ei fiind traduse în limbile italiană și germană. Printre preocupările sale academice şi de cercetare se regăsesc: cenzura în regimurile totalitare, istoria cenzurii, instituţiile cenzurii în blocul comunist, sociologia culturii, literatura exilului.

Sărbătoare internațională

Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor se sărbătoreşte anual, în 23 aprilie, şi este iniţiată de UNESCO, prima ediţie având loc în 1995. Această zi marchează trecerea în eternitate a doi dintre cei mai importanți scriitori ai lumii: William Shakespeare şi Miguel de Cervantes, dar ea este strâns legată și de alte nume celebre ale literaturii universale, cum ar fi: Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Vladimir Nabokov, Maurice Druon și alții. Din anul 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată şi Ziua Bibliotecarilor din România.

 

Spune-ți părerea!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.