Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu continuă pe Ţara Oltului la Avrig şi Porumbacu de Sus

În week-endul 18-19 mai, sibienii şi turiştii sunt aşteptaţi să sărbătorească Zilele Culturale ale judeţului Sibiu, în Ţara Oltului, la Avrig şi Porumbacu de Sus, dar şi în Arpaşu de Jos, Cârţa, Cârţişoara, Racoviţa şi Turnu Roşu.

Deschiderea oficială are loc sâmbătă, 18 mai, ora 10, în satul Porumbacu de Sus, pe platoul Mati Tours & Camp, situat la aproximativ 5 km deasupra satului Porumbacu de Sus, în drumul spre Cabana Negoiu, în zona turistică numită Richirie.

 

Organizatorii Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu au pregătit pentru toate categoriile de public evenimente culturale variate, cu menirea de a valorifica zestrea culturală existentă în localităţile din Ţara Oltului, precum şi de a atrage numeroşi turişti spre această zonă a judeţului Sibiu, remarcabilă prin frumuseţile naturale existente şi prin traseele turistice pe care le propune.

Din program nu vor lipsi proiecţii de filme pentru copii, biblioateliere, ateliere de cojocărit, recitaluri de poezie şi proză, spectacol de teatru, concert de muzică clasică, concertul corului Cedonia, circuitul Noaptea Muzeelor, cu degustare de produse tradiţionale, Festivalul de Folclor pentru copii „Moştenire din bătrâni” de la Avrig, spectacole folclorice susţinute de ansamblurile Ardealul şi Cindrelul Junii Sibiu, concerte de muzică folk şi rock sau focul de tabără.

Evenimentul inedit care, cu siguranţă, va atrage numeroşi participanţi este Festivalul Culturii Montane „2535” (cota vârfului Negoiu), aflat la prima ediţie. Acesta se va desfăşura sâmbătă şi duminică la Porumbacu de Sus, în zona turistică Richirie

Ne-am bucurat săptămâna trecută alături de comunitate de pe Valea Secaşelor, unde au debutat Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu, care consider că au fost un succes, judecând după numărul foarte mare de participanţi şi după aprecierile pe care oamenii mi le-au transmis vizavi de acest mare proiect cultural al judeţului Sibiu. Iată că la acest sfârşit de săptămână, în Ţara Oltului, ne vom întâlni din nou cu cultura, cu tradiţiile populare, cu zestrea naturală deosebită din judeţul Sibiu. Invit sibienii, fiii satului din zonă, turiştii să vină şi să descopere un cadru natural minunat în care se vor întâlni cu manifestări culturale de primă mână şi subliniez aici un eveniment inedit intitulat Festivalul Culturii Montane”, a declarat într-o conferinţă de presă Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Organizatorii Festivalului Culturii Montane sunt: Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria comunei Porumbacu de Jos, Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu şi Serviciul Public Salvamont Sibiu. Aceştia şi-au propus să aducă laolaltă toate elementele culturii montane, de la literatura de specialitate (jurnale de călătorie, monografii locale, biografii, hărți turistice, turism) și istoria alpinismului, până la  prezentarea de echipamente, de școli sportive și de alpinism, de probe specifice acestui habitus: trekking (drumeția montană), mountaineering (alpinism clasic și tehnic) și alte activități conexe.

Festivalul Culturii Montane „2535” are ca scop dezvoltarea unor activități permanente și sezoniere care să atragă un număr cât mai mare de turiști din județ, din țară și de peste hotare.

Agenda evenimentului include activităţi precum:

· Lectură la înălțime! Cea mai mare Bibliotecă în Aer Liber (Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu)

· Cartea de Rucsac: Stand de carte de specialitate

· Lansări de carte la scenă deschisă

· Maratonul filmelor documentare

· Ateliere de educație montană

· Ateliere de eco-art

· Standuri de prezentare articole sportive

· Stand de prezentare ofertă turistică (Asociația Județeană de Turism Sibiu)

· Standuri personalizate ale asociațiilor sportive sibiene

· Stand de prezentare cu vânzare de produse tradiționale – culinare și meșteșugărești: GAL Țara Oltului

· Trasee turistice: la pas și la pedală (Serviciul Public Salvamont Sibiu)

· Sesiuni de animație sportivă (Global Gym Sibiu)

· Sesiuni de muzică ambientală

Spiritul alpin va fi antrenat de asociații culturale și sportive: Amicii Munților, Asociația de la Poalele Negoiului, Cercetașii României – Centru Local Brukenthal Sibiu, SKV Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor –Sibiu, Tură în Natură, Global Gym Sibiu, Arka Park Păltiniș, Global Human Recovery  Moeciu de Sus, jud. Braşov, Asociația Cloudbase Cisnădie, Clubul Sportiv Oltul Turnu Roșu, Outdoor Events Brașov. Fiecare va pune la dispoziția turiștilor și participanților la eveniment standuri personalizate cu o ofertă imbatabilă menită să încurajeze dorința de a ieși în natură și de a descoperi, în maximă siguranță, tainele muntelui.

În ceea ce privește siguranța montană, Serviciul Public Salvamont Sibiu va pune la dispoziția celor prezenți un atelier de prim-ajutor, care va include demonstrații practice, o expoziție de echipamente de salvare, dar și materiale informative privind sistemul de semnalizare a traseelor montane. Cu aceeași ocazie, în zona de Conferințe a Festivalului, Serviciul Public Salvamont Sibiu va prezenta o aplicație de localizare a turistului rătăcit în munte, parte a unui program de prevenție a Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.

Un alt punct de atracție va fi și traseul montan, de pe platoul Mati Tours & Camp până a Cabana Negoiu, programat pentru duminică, 19 mai 2013, cu plecare la ora 9.30. Turiștii vor fi însoțiți de salvamontiștii sibieni care vor prezenta câteva elemente de bază necesare unei incursiuni în munte fără evenimente nedorite.

Asociația Județeană de Turism Sibiu a pregătit pentru Festivalul Culturii Montane 2535 un stand al ofertei de turism, menită să atragă un număr cât mai mare de turiști interesați de traseele montane și de tot ceea ce presupune o ofertă culturală în Țara Oltului. Această ofertă va fi însoțită de prezentarea tradițiilor culinare și meșteșugărești, prin participarea membrilor GAL-ului Țara Oltului, prezenți cu standuri cu produse tradiționale, sănătoase și greu de refuzat.

Iubitorii de sport extrem vor descoperi, de asemenea, oferta asociațiilor sportive de gen, prezente în Festival.

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, a răspuns provocării de a organiza o bibliotecă în aer liber, la înălțime, oferind celor prezenți momente de delicii literare printr-o colecție tematică, numită Cartea de Rucsac. Pe lângă lectură publică și prezentări de carte, Biblioteca oferă un maraton al filmelor documentare dedicat superlativelor naturii.

Zona de conferințe și multimedia va fi ocupată pe tot parcursul zilelor de prelegeri și prezentări pe teme variate: faună și floră, istoricul asociațiilor sportive, mecanică cerească și orientare, eroi din Munții Făgăraș, refugiile din munte, etc.

Organizatorii Festivalului au avut în vedere ca toate categoriile de public să descopere o informație sau o activitate pe gustul și așteptarea acestora. Astfel, nici cei mici nu se vor plictisi, deoarece vor învăța jocuri cercetășești, jocuri de munte, ateliere interactive, animații sportive și trasee montane, la pas sau la pedală. Printre gazdele celor mici, cu siguranță se vor înscrie elevii Școlii Generale din Porumbacu de Jos, pregătiți să prezinte Comorile din Țara Oltului.

Toate aceste activități vor fi completate de evenimente muzicale de excepție, prin prezența a două trupe de rock din România: Changing Skins și Byron, a căror concerte vor anima serile de 18 și 19 mai.

Și pentru că muntele are cântecul său, desigur nu va lipsi cântecul tradițional românesc și muzica folk.

FrontALL Party, petrecerea în jurul focului de tabără din noaptea de 18  mai va fi, cu siguranță, un alt punct de atracție.

PROGRAM EVENIMENTE „FESTIVALUL CULTURII MONTANE 2535”

SÂMBĂTĂ, 18 mai

10:00 Deschidere oficială

10:00 Picnic cu produse tradiţionale pe tot parcursul zilei

12:30 – 14:00 Lansări de carte la scenă deschisă şi Lectură Publică

14:00 – 22:00 Conferinţe şi prezentări multimedia

17:00  Recital inedit de muzică şi poezie: Locuiesc pe un munte și îmi trăiesc poemele – Anca Oprescu și Walter Dionisie

18:00-20:00   Obiceiuri şi tradiţii de munte

Dansuri din satul Scorei

Recital de muzică populară: Nicolae Pampu

Muzică străveche cu femeile din Arpașu de Sus

Ansamblul din Turnu Roșu

20:30 – 21:15 Concert din rocă şi rock: Changing Skins

22:00 – 24:00 FrontALLParty în jurul focului de tabără

DUMINICĂ, 19 mai

10:00  Redeschidere eveniment

11:00 – 14:00 Conferinţe şi prezentări multimedia

12:00 Picnic cu produse tradiţionale pe tot parcursul zilei

14:00 Spiritul muntelui : concert de muzică folk

17:00  Concert rock ambiental: Byron

18:00  Închidere eveniment

35 ACTIVITĂȚI [18 – 19 mai]

Orele 10– 24

Lectură la înălțime! Cea mai mare Bibliotecă în Aer Liber (Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu); Cartea de Rucsac: Stand de carte de specialitate; Lansări de carte la scenă deschisă; Maratonul filmelor documentare; Ateliere de educație montană; Ateliere de eco-art; Standuri de prezentare articole sportive; Stand de prezentare ofertă turistică (Asociația Județeană de Turism Sibiu); Standuri personalizate ale asociațiilor sportive sibiene; Stand de prezentare cu vânzare de produse tradiționale – culinare și meșteșugărești: GAL Țara Oltului; Trasee turistice: la pas și la pedală (Serviciul Public Salvamont Sibiu); Sesiuni de animație sportivă (Global Gym Sibiu); Sesiuni de muzică ambientală.

Mai multe detalii pot fi găsite pe blogul evenimentului: http://culturamontana.blogspot.ro/

Ioana NICA – Purtător de cuvânt Consiliul Judeţean Sibiu

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*