Zilele Medicinei de Urgenţă Sibiene

Dr. Constantin Rosca, medic sef UPU SCJU Sibiu

Între 21-23 respectiv 28-30 noiembrie 2014 se va desfăşura la Sibiu cea de-a XV-a ediţie a Zilelor Medicinei de Urgenţă Sibiene. Manifestarea ştiinţifică este organizată de Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă Sibiu împreună cu Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Deschiderea oficială a Zilelelor Medicinei de Urgenţă Sibiene va avea loc vineri, la ora 16.00, în Aula Magna a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, str. Lucian Blaga, nr. 2A. Cei care vor da startul evenimentului vor fi Dr. Constantin Roşca, Medic Şef al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) şi Colonelul Cosmin Laurenţiu Balcu, Inspector Şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu. Apoi, pe parcursul întregii zile, vor fi prezentate lucrări ştiinţifice pe teme de actualitate pentru medicina de urgenţă. Manifestarea va continua sâmbătă, prin prezentarea de către medicii UPU Sibiu a unor cursuri teoretice. „Cursul nostru este singular în peisajul medical al oraşului şi adună de fiecare dată un număr record de cursanţi, peste 400 anual. Interesul permanent arătat de participanţi se datorează calităţii prezentărilor, care aduc la cunoştinţa celor interesaţi ultimele noutăţi privind protocoalele de resuscitare, conform cu <Ghidul European de Resuscitare> (European Guidlines of Resuscitation). În plus, toţi participanţii primesc un atestat care să confirme absolvirea programului de pregătire”, a explicat Dr. Constantin Roşca, medic şef al Unităţii de Primiri Urgenţe a SCJU Sibiu.

Pregătire pentru paramedici

În cadrul evenimentului, duminică 23 noiembrie, la sediul ISU Sibiu vor avea loc şi o serie de ateliere practice susţinute de paramedicii SMURD. „Un alt punct forte al cursului, foarte apreciat de cursanţi, sunt workshop-urile desfăşurate în cadrul Centrului de pregătire a paramedicilor SMURD Sibiu, unde cei interesaţi, pot exersa manevre de resuscitare pe manechine”, a adăugat medicul şef al UPU, Dr. Constantin Roşca. Zilele Medicinei de Urgenţă Sibiene vor continua şi în perioada 28-30 noiembrie. Astfel, vineri 28 noiembrie, se vor desfăşura cursuri teoretice în sala senatului ULBS, situată în cadrul Facultăţii de Medicină, str. Lucian Blaga, nr. 2A, începând cu ora 10.00, iar aceste cursuri vor continua sâmbătă 29 noiembrie.

Ultima zi

Zilele Medicinei de Urgenţă Sibiene se vor încheia duminică, 30 noiembrie cu o altă serie de ateliere practice care vor consta într-un exerciţiu de descarcerare, imobilizări coloană vertebrală, fracturi membre, tehnici de mobilizări în bloc, bandaje şi pansamente. „Unitatea de Primiri Urgenţe este o componentă esenţială a SCJU Sibiu şi suntem preocupaţi permanent de dezvoltarea sa, atât în ceea ce priveşte calitatea serviciilor medicale oferite de profesioniştii din domeniu cât şi din perspectiva condiţiilor pentru pacienţi. De altfel, recent am reuşit un <upgrade> raportat la gradul de confort al pacienţilor şi aparţinătorilor, prin extinderea UPU. Consider că astfel de manifestări cum sunt Zilele Medicinei de Urgenţă Sibiene contribuie la creşterea calităţii actului medical într-o specialitate extrem de dificilă şi solicitantă, în care medicii trebuie să fie permanent la curent cu tot ceea ce este nou în domeniu”, a declarat Dr. Vasile Spinean, managerul SCJU Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*