Ziua Internațională a Rromilor la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organizează luni, 8 aprilie, de la ora 13, o lecție deschisă cu elevi din municipiul şi din județul Sibiu.

Evenimentul va marca Ziua Internațională a Rromilor, iar tema aleasă este limba rromani. Participă zece beneficiari ai Centrului de zi A.R.A.P.A.M.E.S.U. Sibiu, 20 de elevi ai Școlii cu clasele I-VIII din Alțîna și 30 elevi ai Colegiului Naţional Pedagogic „Andrei Şaguna” Sibiu.

foto: Silviu Popa

„În România, începând cu anul 2006, se marchează ziua de 8 aprilie ca sărbătoare a etniei rromilor din România şi a fost adoptată prin lege de Parlamentul României. Anul 2019 este declarat de către UNESCO „anul internațional al limbilor indigene”, așadar ne propunem ca în această dată să avem o lecție deschisă despre limba rromani cu elevi din municipiul şi din județul Sibiu. Limba rromani face parte din ramura indo-ariană a familiei de limbi indo-europene, fiind similară cu alte limbi indiene precum hindi. Alfabetul internațional al limbii rromani comune a fost adoptat la data de 7 aprilie 1990, cu ocazia unei sesiuni a Comisiei Lingvistice ce a avut loc la Varşovia. Elevii vor afla, într-un mod interactiv, despre originea limbii, influențe, varietate, dar și cuvinte sau expresii în această limbă”, a declarat Oana Burcea, muzeograf la Muzeul ASTRA.

foto: Silviu Popa

Ziua Internaţională a Rromilor de pretutindeni a fost adoptată la primul Congres Mondial al rromilor din Londra, în 1971. Evenimentele organizate de Muzeul ASTRA cu acest prilej vor avea loc în Sala Auditorium, Pavilionul Muzeal Multicultural (intrarea principală în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*