ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN – 20 NOIEMBRIE 2014

Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sibiu şi voluntarii acestuia, în vederea marcării Zilei Naţionale fără Tutun 20 noiembrie 2014 , în perioada 18-20 noiembrie 2014 desfăşoară activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare, subscrise temei ,, AJUTĂ-MĂ SĂ CRESC’’ în unităţile de învăţământ din judeţul Sibiu, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Sibiu, Biblioteca Judeţeană “ASTRA” Sibiu, Departamentul de Asistenţă Socială al Arhiepiscopiei Sibiului, unităţi de învăţământ preuniversitare şi universitare.

Activităţile se încadrează în Planul de Acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog în perioada 2013 – 2016, prevenire în şcoală, obiectivul specific „Creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a populaţiei şcolare în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de droguri, în cadrul programelor şcolare, extraşcolare şi de petrecere a timpului liber”

Conform studiului naţional ESPAD realizat de Agenţia Naţională Antidrog şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti din cadrul Ministerului Sănătăţii, în anul 2011, prevalenţa consumului de tutun până la vârsta de 16 ani a scăzut uşor la 52%, fiind cu 2 procente sub media europeană (54%), iar consumul de ţigări în ultimele 30 de zile a înregistrat în anul 2011 o creştere cu 4 procente, fiind de 29%, cu un procent peste media europeană (28%).

România ocupa prima poziţie în Uniunea Europeană în funcţie de procentul persoanelor expuse la fumul de ţigară în spaţii închise la locul de munca. Numai 38% dintre romani nu au fost expuşi deloc sau aproape deloc la fumul de ţigara in spatii închise la serviciu. Alţi 40% au fost expuşi ocazional, 8% mai puţin de o ora pe zi, 6% intre o ora si cinci ore pe zi, iar 8% peste cinci ore pe zi. Prevalenţa expunerii nefumătorilor la fumatul pasiv la domiciliu, a fost de 24,4% ceea ce reprezintă aproximativ 3.2 milioane nefumători

La nivel global consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Este important să luăm atitudine, deoarece se estimează o creştere a mortalităţii de la 6 milioane la 8 milioane de oameni în fiecare an, până în anul 2030, în special din ţările cu venituri mici şi medii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*