Ziua Unității Germane, sărbătorită la București în prezența lui Iohannis

Ambasada Republicii Federale Germania la București a organizat, astăzi, o recepție pentru a marca Ziua Unității Germane, la care au participat, printre alții, liderul Partidului Național Liberal (PNL), Klaus Iohannis, vicepremierul Liviu Dragnea și ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean.

În discursul de deschidere, ambasadorul Werner Hans Lauk a arătat că Germania și România sunt parteneri strânși în Uniunea Europeană și în cadrul multor altor instituții și organizații și că există o vastă colaborare în diferite planuri — economic, guvernamental sau cel al societății civile — între cele două state.

„Minoritatea germană din România se bucură de un exemplar respect și de o vastă apreciere, acesteia revenindu-i un important rol de punte între cele două țări în plan politic, economic și la nivelul relațiilor interumane”, a adăugat Lauk.

Totodată, diplomatul a precizat că Germania dorește intensificarea parteneriatului comercial cu România.

„Întrucât Germania și România împărtășesc, ca state membre UE, aceleași valori și principii de drept, acordăm împreună un interes sporit faptului ca politica, parlamentul, justiția și administrația publică să fie conduse și animate de această gândire și de acest mod de acționare comun, bazat pe principiile statului de drept. De aceea, sprijinim în mod activ eforturile reformatorii continue în aceste domenii. În cadrul reformelor din justiție și administrația publică, dar și atunci când este vorba de transparență, Germania este și va alături de România”, a conchis Werner Hans Lauk.

De asemenea, vicepremierul Liviu Dragnea a vorbit despre necesitatea unității „în valori, în acțiune, în discurs”, în contextul ultimelor evoluții, care „arată că pericolul divizării Europei nu a fost depășit definitiv”.

El a arătat că România, ca și Germania, urmărește același obiectiv de unitate europeană, menționând că relațiile politice și economice dintre București și Berlin s-au dezvoltat continuu în ultimii 20 de ani.

„România rămâne în această perioadă o destinație atractivă pentru investitori, inclusiv cei germani, de aceea doresc să reiterez mesajul de susținere fermă a acestora și să-i asigur de faptul că pentru Guvernul român garantarea unor condiții optime pentru investitori rămâne o prioritate și în perioada care urmează. Prezența firmelor germane în România, peste 20.000, este în mod deosebit binevenită”, a declarat Dragnea.

La recepția organizată de Ambasada Germaniei la Palatul Bragadiru au mai fost prezenți, printre alții, liderul Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, precum și numeroase alte personalități din justiție, mediul politic, diplomatic, mediul de afaceri.

Agerpres

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*