Ziua Universală a Iei la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organizează, în perioada 21-23 iunie, evenimentul ,,Ziua Universală a Iei”, ediția a VI-a.

În programul pregătit pentru această ediție regăsim târgul de ii și obiecte tradiționale, plimbarea în ie cu Biciclete Cochete, expoziția „MĂIESTRIA, WOW – expoziție de cămăși cusute cu pasiune”, de doamnele din grupul „Semne cusute” – Bucureşti şi „Măiestria” de la Chişinău, ateliere pentru părinți și copii, ora de joacă sau concursul „Cea mai frumoasă ie în familie”. Intrarea în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului va fi liberă sâmbătă și duminică (22 – 23 iunie) pentru toți cei care poartă ie.

Cîmpean descoperă tradiția

„Tradiția și portul popular moştenit din timpuri imemoriale sunt cu adevărat pentru noi valori incontestabile și mă bucur să văd cum ia noastră este sărbătorită și apreciată în întreaga lume, devenind un adevărat brand de ţară. Ziua Iei este o zi specială, la care sibienii participă întotdeauna cu plăcere, iar Muzeul ASTRA a știut întotdeauna să pună în valoare cultura, tradiția și meșteșugul. Mi-am făcut o tradiție în a nu lipsi de la evenimentele care sărbătoresc așa frumos, momente, detalii și ritualuri din străbuni”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

Lume magică

Sâmbătă seară, pe scena Târgului de țară vor susține concerte artistele Ștefania Iacob, Ana Maria Galea și Georgiana Mănăilă, în tonuri de folk, jazz, bossa nova sau fusion. Cu sprijinul Tursib, vizitatorii care vor dori să participe la concertele de sâmbătă, 22 iunie, vor avea posibilitatea să ajungă în Muzeul în aer liber, pe traseul 13, cu autobuzele care pleacă din stația Gară la ora 20.57, respectiv 22.07. După concert, returul înspre gară va fi asigurat la orele 00.30.

„În Muzeul ASTRA, luna iunie este dedicată iei. Însoțiți de Rusalce, de Sânzienele care se pregătesc să anunțe solstițiul și sfântul Ioan de Vară, intrăm din nou în lumea magică a iei. Ediția din acest an este dedicată familiei în ie. Taina bunilor noștri ascunsă e în rânduieli și ritualuri străvechi, în șezători, în serbări țărănești. Pentru părinți, adesea prinși în hora celor două lumi, nostalgia merelor pătule din grădina bunicilor se îmbină cu ritualurile urbane, în timp ce pentru cei mai tineri dintre noi identitatea se construiește din semiotica rețelelor sociale. Dar, atunci când prindem în joc tinerii, bunii si străbunii, ne regăsim; ne definim, în limbajul semnelor cusute pe ie”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul Muzeului ASTRA.

De asemenea, vizitatorii pot să participe la hora de Sânziene, după săvârșirea Sfintei Liturghii de duminică, pe poiana bisericii din Bezded. Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, de Sânziene.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*