Zoo Sibiu: concurenţă sălbatică

Grădina zoologică din Sibiu, cea mai veche din ţară, ar putea pierde turişti din cauza unor investiţii masive făcute în judeţele învecinate. La Braşov, parcul zoo se află în plină modernizare şi extindere, iar cel din Turda va fi redeschis publicului în această primăvară, fiind primul din ţară cu rinoceri şi girafe.

Primăria Sibiu îşi triplează investiţiile în acest an la Grădina Zoologică, fiind alocate 2,5 milioane de lei pentru modernizarea condiţiilor pentru cele peste 200 animale care locuiesc în în Pădurea Dumbrava. „Grădina Zoologică Sibiu adăposteşte în prezent 207 animale din 52 de specii. Vizitatorii pot vedea în Zoo Sibiu urşi, lupi, căprioare, emu, mistreţi, şerpi, crocodili, maimuţe, lame, tigri, lemurieni, păsări etc. Întreţinerea Grădinii Zoologice este prevăzută în bugetul acestui serviciu şi acoperă necesarul pentru plata utilităţilor, a personalului, contravaloarea hranei, dar şi investiţiile şi reparaţiile curente necesare la acest obiectiv“, a precizat Mirela Gligore, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Sibiu, citată de Agerpres.

 

Triplu pentru investiţii

 

Datorită condiţiilor bune, Zoo Sibiu are posibilitatea să primească şi alte animale, acest lucru fiind chiar încurajat de conducerea acestei instituţii vechi de 84 de ani. În 2013, Zoo Sibiu beneficiază de o sumă de trei ori mai mare pentru investiţii faţă de anul trecut. Cea mai importantă investiţie anul acesta este construcţia unui nou adăpost şi a unui nou ţarc pentru maimuţe, relatează Agerpres. În 2012 s-a reuşit realizarea documentaţiilor tehnice, iar anul acesta se vor contracta lucrările propriu-zise. Valoarea prevăzută pentru acestea este de 1,84 milioane de lei. Noul adăpost va avea o suprafaţă de 420 de metri pătraţi. În prezent, Grădina Zoologică adăposteşte 16 maimuţe. Modernizarea scărilor de acces din interiorul grădinii este de asemenea inclusă în lista de investiţii. Reţeaua de electricitate a grădinii va fi extinsă şi va fi asigurată şi branşarea la reţeaua de apă şi canalizare a noului adăpost destinat maimuţelor. Aproximativ 60.000 de lei vor merge pentru modernizarea adăposturilor existente. Lacul nr. 1 va beneficia, anul acesta, de un sistem de aerare.

 

Cheltuieli de achiziţii

 

La capitolul achiziţii este prevăzută suma de 281.000 de lei. Printre cele mai importante se numără achiziţionarea unui sistem de turnicheţi pentru noua poartă construită anul trecut. Pentru 2013 este programată achiziţionarea a încă cinci bărci şi cinci hidrobiciclete, publicul vizitator urmând să aibă la dispoziţie 40 de ambarcaţiuni pentru agrement. Va fi achiziţionat şi un incubator, dar şi studiile de fezabilitate pentru adăpostul râsului şi cel al păsărilor de baltă.

 

Şase ani de modernizări

 

În 1929 s-a deschis în Pădurea Dumbrava prima Grădină Zoologică din România, de către întreprinderea de electricitate, la ideea unui inginer care a găsit nişte vulpi când efectua lucrări de reparaţii la barajul de la Sadu. După înfiinţare, Grădinii i-au fost donate mai multe animale şi păsări, cum ar fi o pisică sălbatică, o lupoaică, un lup, un vultur, un cerb carpatin, mistreţi etc. În 1930 a ajuns aici primul urs. În prezent, Grădina Zoologică Sibiu acoperă o suprafaţă de 15 hectare. Grădina Zoologică a fost vizitată în 2012 de peste 186.000 de persoane, acesta fiind unul dintre cele mai importante obiective de agrement din Sibiu. Parcul a avut parte de investiţii în valoare de 6,2 milioane de lei, în ultimii şase ani, când a început modernizarea şi extinderea.

 

Sprijin guvernamental

 

Şi Grădina Zoologică din Braşov, situată în cartierul Noua, se află în plin proces de modernizare şi extindere, lucrările fiind realizate cu finanţare de la Ministerul Mediului şi Pădurilor în proporţie de 75% şi de la bugetul local 25%. Valoarea proiectului este de 29.829.559 de lei, iar la finalizarea lucrărilor suprafaţa funcţională va fi extinsă de la patru la zece hectare. La încheierea procesului de modernizare şi extindere, cel mai probabil la finalul acestui an, Grădina Zoologică va avea spital veterinar, bucătărie furajeră, planetariu, o casă cu ocol specifică zonei Bran-Rucăr cu funcţiunile gospodăreşti dispuse în jurul unei curţi interioare ce adăposteşte animale şi păsări domestice, spaţiu de joacă pentru copii, punct de alimentaţie publică, cuştile animalelor şi păsărilor modernizate şi extinse, podeţe, alei. În prezent, aceasta adăposteşte 650 de animale, de la urşi, lei, tigri, cerbi, căprioare, lupi, vulpi, iepuri, jderi, maimuţe, babuini, mistreţi, şerpi, până la păsări din mai multe specii. „Deocamdată nu se pune problema să mai primim şi alte animale, pentru că, datorită lucrărilor de extindere şi modernizare, animalele au fost mutate în spaţii mai restrânse, pentru a putea lucra. În momentul finalizării proiectului, este posibil să mai aducem şi alte animale, pentru că spaţiul grădinii zoologice va fi extins“, a menţionat directorul Dumitru Daneş, pentru Agerpres. Braşovenii susţin că fondurile alocate la fiecare început de an din bugetul local sunt suficiente. „Facem în aşa fel încât să ne ajungă, nu mergem toată ziua la primărie pentru bani. De regulă, cu ce am primit ne-am descurcat“, a adăugat Daneş, apreciind că, după modernizare, grădina va fi una dintre cele mai frumoase din ţară.

 

O bucăţică de savană

 

În primăvara acestui an, Grădina Zoologică din Turda va fi redeschisă pentru public, după un amplu proces de modernizare început în 2010 şi va fi prima din ţară care va adăposti rinoceri şi girafe. Parcul Zoologic a luat fiinţă în anul 1953, se întinde pe 2,7 hectare, în apropierea Băilor Sărate, şi găzduieşte 400 de animale şi acvarii cu 1.300 de peşti exotici, care se află în îngrijirea a 18 angajaţi.

 

Din noiembrie 2012, în parteneriat cu Universitatea „Babeş-Bolyai“ şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, aici funcţionează primul Institut de Cercetare a Interacţiunii Om-Animal (ICIOA) din România şi al doilea din Europa, după „Vetmeduni“ din Viena. ICIOA se adresează studenţilor, profesioniştilor, persoanelor care deţin animale de companie, precum şi celor pasionate de orice fel de vieţuitoare mici şi mari.

 

186.000

de vizitatori a avut Zoo Sibiu în 2012

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*