​”Revoluția” fiscală a PSD readuce euro la 4,6 lei

Rezolvarea rapidă a crizei guvernamentale, președintele Iohannis acceptând numirea noului premier al coaliției PSD-ALDE, a redus presiunea asupra leului, care atinsese minime ale ultimilor cinci ani față de euro.

Însă, noul program de guvernare al PSD-ALDE a nemulțumit mediul de afaceri sau investițional și a readus euro spre pragul de 4,6 lei.

La rândul lor, analiștii au împins prognozele lor în sus. Primii au fost analiștii de la CFA Româniacare au estimat un curs de 4,60 lei pentru orizontul de 12 luni.

La finalul săptămânii trecute, un raport al celor de la Unicredit ridica miza, iar ei estimau că „valoarea de echilibru a cursului de schimb euro/leu este în preajma nivelului de 5 lei”.

Guvernatorul Mugur Isărescu nu putea să rămână indiferent la evoluțiile actuale. Dacă în lunile precedente a afirmat de mai multe ori că leul nu are spațiu de apreciere în acest an, iar domnia sa se întreba ”cum se poate împăca TVA cu impozitul pe cifra de afaceri”?

Piața a răspuns, la rândul ei, negativ. Astfel că, după o scădere la 4,5503, la începutul perioadei, euro a sărit la finalul ei la 4,5868 lei.

Evoluția din piața valutară a fost mult mai agitată la sfârșitul intervalului, unde cotațiile au urcat de la 4,568 până la 4,59 lei, investitorii fiind nemulțumiți de modul în care PSD-ALDE încearcă să împace promisiunile populiste (fiscale și salariale) cu golul existent în bugetul de stat.

Dolarul se pare că reușește să iasă de una dintre cele mai slabe evoluţii trimestriale din ultimii şapte ani față de alte valute majore. După o scădere la 3,9857 lei, nivel minim începând cu 5 octombrie 2016, intervalul s-a încheiat la 4,0512 lei, când cotațiile din piață fluctuau între 4,033 și 4,055 lei.

Media monedei elvețiene, care s-a depreciat pe piețele internaționale de la 1,092 până la 1,097 franci/euro, a coborât până la 4,1610 lei, dar încheiat intervalul la 4,1858 lei.

Perechea euro/dolar a crescut până la 1,1445 dolari, maxim care nu a mai fost atins din mai 2016, dar a încheiat perioada la 1,1313 – 1,1368 dolari.

Aprecierea euro a survenit după ce Mario Draghi, președintele BCE, a declarat că nu mai există motive de a menține dobânda la minimul istoric de aproape 0% și că volumele de lichiditate injectate în piață ar trebui reduse treptat. A urmat anunțul făcut de Comisia Europeană privind creșterea luna aceasta a indicelui de încredere al consumatorilor şi al directorilor din zona euro la 111,1 față de 109,2 în mai, cel mai ridicat nivel atins din august 2007.


Analiza cuprinde perioada 29 iunie – 5 iulie​

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*