​Leul a intrat în luna Patimilor

Creșterea salariului minim, promisiunile făcute de ministrul Muncii privind majorările salariale și alte bonusuri pentru cei peste 1,1 milioane de bugetari, în condițiile în care încasările Trezoreriei au început să scadă, semnalizând astfel depășirea deficitului asumat de 3%, au reprezentat tot atâtea motive pentru piață să dorească să ”scape” de lei.

La rândul lor o multitudine de factorii externi au capacitatea de a afecta leul. Rezerva Federală americană urma să majoreze dobânda sa cheie, ceea ce face dolarul mult mai atractiv pentru plasamente. În Europa desfășurau alegeri parlamentare în Olanda, care vor fi urmate de cele prezidențiale din Franța, care pot fi câștigate de candidații euro-sceptici, populiști, ce ar putea conduce la noi sciziuni în Uniunea Europeană.

În perioada analizată euro s-a plasat în dreptul pragului de 4,55 lei, atingând un maxim al ultimilor aproape cinci ani de 4,5538 lei. La finalul intervalului media a fost stabilită la 4,5429 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,539 și 4,545 lei. S

Se pare că BNR nu consideră drept îngrijorătoare evoluția actuală a leului. De altfel, guvernatorul Mugur Isărescu atrăgea recent atenţia că„înurmătoarea perioadă nu prea este spaţiu de aprecierea leului, aceasta ca să nu spun că nu este deloc“.

La rândul ei,Ágnes Nagy, membru în consiliul de administraţie al BNR, a afirmatde curând că România se confruntă, la nivel microeconomic, cu tensiuni generate de indisciplina fiscală şi de lipsa unor măsuri fiscale echilibrate, în ciuda unei stabilităţi la nivel macroeconomic, iar Guvernul nu a luat suficiente măsuri anti-ciclice pentru a întări economia în eventualitatea unei noi crize economice.

Este posibil ca BNR să permită euro să urce spre 4,6 lei sau chiar să treacă de acest prag psihologic, pentru a regla diferenţialul dintre salariile mărite și productivitatea munci, dar și pentru a impulsiona exporturile românești și încetini ritmul de creștere a importurilor.

În opinia celor de la ING Bank euro ar urma să fluctueze în următoarele zile între 4,52 și 4,56 lei iar o analiză Erste estimează că moneda unică ar putea crește la sfârșitul anului la 4,62 lei

Cursul dolarului american a fluctuat între 4,2673 și 4,3037 lei. La finalul perioadei media a fost stabilită la 4,2781 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,268 și 4,286 lei.

Moneda elvețiană s-a tranzacționat pe piețele internaționale între 1,071 și 1,083 franci/euro iar cursul a fluctuat între 4,2343 și 4,2433 lei. Media de la sfârșitul perioadei a fost stabilit la 4,2328 lei.

Perechea euro/dolar a crescut de la 1,0525 la 1,0715, dar a terminat perioada la 1,0604 – 1,0639 dolari.

Analiza cuprinde perioada 8 – 14 martie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*