115 ani de la moartea preotului, poetului şi publicistului Zaharia Boiu

Pe 6 noiembrie se împlinesc 115 ani de la trecerea în neființă a poetului și publicistului Zaharia Boiu, discipol al mitropolitului Andrei Șaguna și fondator al ASTREI, care și-a găsit odihna veșnică la Sibiu.

Născut pe 1 martie 1834, la Sighișoara, Zaharia Boiu a fost preot, poet și publicist, membru corespondent al Academiei Române din anul 1890.

A fost primul absolvent român al liceului german din Sighișoara. El este cel care traduce faimosul Memorandum adresat împăratului Franz Josef al Austriei în 1892, iar fiul lui Zaharia Boiu, Olimpiu, a dus traducerea germană a memorandumului, clandestin, la Viena.

Studiază la seminarul teologic ortodox din Sibiu, apoi, susținut de mitropolitul Andrei Șaguna, merge la Leipzig, la studii. După întoarcerea în țară va lucra mai întâi ca profesor la Institutul Diocezan, iar mai apoi ca redactor la publicațiile „Telegraful român” și „Transilvania”. Tot la Sibiu, participă activ la înființarea ASTREI.

În 1861, Zaharia Boiu a înființat prima școală română la Sighișoara, unde a predat împreună cu învățătorii Ioan Țiței și Nicolae Damian.

Zaharia Boiu a decedat pe 6 noiembrie 1903, la Sibiu, și a fost înmormântat în cimitirul Bisericii din Groapă, mormântul său fiind înscris în Lista monumentelor istorice din județul Sibiu din anul 2015.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*