12 copii din Centrul de Plasament Orlat se vor muta la Sibiu într-o casă de tip familial

Hope and Homes for Children, în parteneriat cu DGASPC Sibiu, Consiliul Județean Sibiu și cu susținerea financiară a Holcim România, a finalizat o nouă casă de tip familial, prima pe care fundația o construiește în Sibiu ca parte a procesului de dezinstituționalizare, la nivel județean.

12 copii și tineri care în prezent locuiesc în Centrul de Plasament Orlat se vor muta în perioada următoare în noua casă din Sibiu, unde se vor bucura de un spațiu prietenos, intim, cald, mult mai apropiat de „acasă”.

„Cu fiecare cărămidă pusă la temelia unei case, știu că acești copii se pot bucura de o viață apropiată de cea dintr-o familie. Așa le croim o cale spre copilăria pe care și-o doresc. Odată aflați aici, aparțin unei comunități și au un loc al lor. Și pentru că e mare lucru să găsim parteneri cu care să putem face lucruri atât de mari, cu atâta impact în viața copiilor cu care lucrăm, le mulțumesc celor de la Holcim, fără de care această mare realizare nu ar fi fost posibilă” a declarat Ștefan Dărăbuș, director global de Programe, Hope and Homes for Children.

Casa de tip familial din Sibiu este cea de-a treia casă construită de Hope and Homes for Children cu susținerea Holcim România, primele două fiind deja date în folosință în București (2018) și Neamț (2019). Parteneriatul dintre Holcim România și Fundație a început în 2017, cu 600.000 de euro donați în total până acum, pentru ridicarea celor trei case de tip familial.

„Suntem bucuroși că putem fi alături de Hope and Homes for Children într-un proiect atât de important. Orice copil are nevoie de un mediu sănătos în care să se dezvolte, un loc doar al său pe care să-l numească «acasă». Astăzi este o zi de sărbătoare pentru noi știind că aici, în scurt timp, 12 copii vor locui, vor învăța și își vor petrece timpul într-un mediu foarte asemănător celui dintr-o familie obișnuită, ocrotiți și îngrijiți, așa cum toți copiii au dreptul să crească. Felicitări tuturor partenerilor implicați în proiect!”, a declarat Alina Cristea, manager CSR & Proiecte Educaționale Grupul Holcim România.

Terenul pentru ridicarea casei a fost pus la dispoziție de autoritățile locale, iar casa a fost mobilată și decorată în întregime cu produse oferite de JYSK România.

„Avem eroi anonimi și avem eroi cu nume și este minunat să poți spune că ei există. Vă mulțumim și vă transmitem cele mai calde urări de bine. Profesionalismul de care aţi dat dovadă şi dăruirea pentru realizarea unui proiect atât de complex sunt dovada cea mai evidentă a unei munci asidue. Ne bucurăm că aţi acceptat această provocare şi ne dorim să păstrăm această colaborare și pe viitor!”, declară Claudiu Stupar, director general DGASPC Sibiu.

Odată cu finalizarea construcției și darea în folosință, Hope and Homes for Children donează casele de tip familial partenerului cu care colaborează, în acest caz DGASPC Sibiu, dar continuă să aplice planurile de acomodare, pregătite împreună cu membrii de personal pentru fiecare copil în parte și să monitorizeze, pe termen lung, copiii și membrii de personal pentru a preîntâmpina eventualele probleme.

În prezent, în centrul din Orlat locuiesc 42 de copii; odată cu mutarea celor 12 în noua casă, Hope and Homes for Children continuă să susțină procesul de închidere a centrului prin intervenții de reintegrare în familia naturală sau extinsă și prin susținerea tinerilor care părăsesc sistemul de protecție. În total, la finalul lunii martie, 151 de copii instituționalizați trăiau în 4 centre de plasament încă deschise în județul Sibiu (din 7 centre, în 2016, când Hope and Homes for Children a început intervențiile în Sibiu, cu aproape 300 de copii).

„Copilăria ar trebui să fie despre joacă, ar trebui să fie despre lipsa grijilor și despre șanse egale. Viața nu e un parcurs drept și corect. Dar tuturor copiilor ar trebui să le dăm, la începutul vieții, aceleași șanse: la educație, la hrană și, în primul rând, la dragoste. Hope and Homes for Children asta face, înlătură zidurile între diferențele astea – între copilăria copiilor care cresc în dragoste și în familie și a celor care nu au șansa asta”, declară Mihai Morar, ambasador Hope and Homes for Children.

Intervențiile Hope and Homes for Children în Sibiu au început în anul 2016 și, de atunci, s-au concentrat pe susținerea copiilor vulnerabili, în risc de a fi instituționalizați (programul de Prevenire a separării copilului de familie), pe intervenții tip Reintegrarea în familia naturală sau extinsă a copiilor din orfelinate și pe Programul de Inserție Socio-Profesională, de susținere a tinerilor care ies din grija statului, la 18 ani. Până în prezent, 400 de copii în situație de risc din Sibiu au fost susținuți în cadrul programelor Fundației.

Toate casele de tip familial construite de Hope and Homes for Children oferă copiilor și tinerilor un mediu cât mai apropiat de cel familial. Într-o astfel de casă trăiesc maximum 10-12 copii care se bucură de găzduire, îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă.

Hope and Homes for Children are ca obiectiv închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi din România, așa numitele orfelinate, până în 2027. Programele Fundației urmăresc înlocuirea sistemului instituționalizat de protecție a copilului cu unul bazat pe conceptul familial, prin reintegrarea în familie atunci când este posibil, plasarea în asistență maternală sau în case de tip familial a copiilor din orfelinate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*