17 noiembrie – Ziua Mondială a Prematurității

Ziua mondială a Prematurității este marcată din anul 2011, la inițiativa Fundației Europene pentru îngrijirea Nou-născuților. Prin celebrarea acestei zile se are în vedere creşterea conştientizării asupra riscurilor pe care le implică naşterea prematură. Scopul Zilei mondiale a prematurităţii este educarea mamelor în vederea diminuării anumitor riscuri care ar putea duce la naşteri premature şi determinarea găsirii resurselor financiare pentru dotarea maternităţilor cu aparatura necesară acestor copii.

Aproximativ 15 milioane de copii se nasc înainte de termen (înainte de împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină), acest număr este în creştere, potrivit www.who.int. , citat de AGERPRES.

Complicaţiile care apar în situaţia naşterilor înainte de termen reprezintă principala cauză a mortalităţii în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani. Aproximativ 75% dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin intervenţii moderne şi rentabile. Aparatura necesară include incubatoare, mese de resuscitare sau aparate speciale de testat hemoglobina şi funcţiile vitale ale nou-născuţilor prematuri. Peste 60% dintre cazuri se înregistrează în Africa şi în Asia de Sud. În ţările sărace, aproximativ 12% dintre bebeluşi sunt născuţi prematur, faţă de 9% în ţările mai bine dezvoltate. Printre factorii de risc care pot genera o naştere prematură se numără: fumatul, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor, regimul alimentar, stresul, vârsta de peste 35 de ani, notează AGERPRES.

La Sibiu, de problema prematurilor se ocupă în principal Asociația Baby Care, fondată la inițiativa reputatului medic neonatolog Livia Ognean, din cadrul Maternității Sibiu.

Maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este una din cele 11 maternităţi regionale din România şi asigură asistenţa neonatală înalt specializată şi pentru prematurii şi nou-născuţii bolnavi din judeţele Sibiu, Alba şi chiar şi din Vâlcea. Datorită rezultatelor obţinute în ultimii ani, clinica din Sibiu se află între primele din ţară, rata mortalităţii fiind mult sub media pe ţară. De asemenea, Maternitatea sibiană are o rată bună de supravieţuire a prematurilor cu vârste de gestaţie tot mai mici – începând de la 24 săptămâni şi 600 g greutate la naştere. În fiecare an sunt îngrijiţi în maternitatea din Sibiu peste 2700 de copii iar în jur de 250-300 de copii din aceştia sunt trataţi, tot în fiecare an, în Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală. Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală este locul unde, cu experienţă, profesionalism şi îndemânare, personalul medical ajutat de echipamente moderne pentru tratament şi monitorizare ajută nou-născuţii născuţi prematur sau cu diverse probleme la naştere să supravieţuiască în cele mai bune condiţii. Este „miezul de foc” al fiecărei unităţi de neonatologie, locul unde speranţele părinţilor de a duce acasă un copil sănătos trebuie să devină realitate.

„ Azi, 17 noiembrie, sărbătorim în întreaga lume Ziua Mondială a Prematurităţii. Sărbătorim milioane de copii care înfruntă cu un curaj nebănuit problemele pe care viaţa prea devreme începută le pun în faţa lor. Milioane de copii-eroi, chiar supereroi unii dintre ei. În fapt, toată luna noiembrie este dedicată conştientizării privind prematuritatea şi complicaţiile sale. Pentru că, în întreaga lume, 1 din 10 copii se naşte prematur şi aceasta înseamnă aproximativ 15 milioane de copii pe an în întreaga lume. Iar prematuritatea şi complicaţiile sale reprezintă una din principalele cauze de deces perinatal şi până la vârsta de 1 an.

Iar cei în măsură să facă ceva – proiecte, programe de educaţie, investiţii în echipamente şi instruire a personalului şi chiar legislaţie – trebuie să audă, măcar o dată pe an, vocea noastră, a părinţilor şi a personalului medical, vocea prematurilor.

Prematurii sunt copii fragili în ciuda puterii cu care se luptă pentru fiecare respiraţie, pentru viaţă, şi au nevoie de sprijinul nostru!

Azi este ziua lor şi le dorim tuturor piticilor din lume sănătate şi putere! La mulţi ani!” a transmis Asociația Baby Care într-un mesaj postat pe Facebook cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurității.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*