Maricuţa a scăpat de controlul judiciar

Fostul primar al comunei Şelimbăr, Daniel Maricuţa, acuzat de fapte de corupţie, a scăpat de măsura controlului judiciar, decizie dispusă la începutul acestei luni de Curtea de Apel (CA) Alba Iulia, după ce judecătorul de drepturi şi libertăţi a constatat că procurorul a prelungit o măsură începând cu o dată la care aceasta era încetată de drept, astfel că această prelungire nu îşi mai putea produce efectele, potrivit motivării instanţei remisă vineri Agerpres. 
În cursul urmăririi penale, măsura controlului judiciar se poate dispune de către procuror sau de către judecătorul de drepturi şi libertăţi pe o durată de cel mult 60 de zile. De asemenea, în calculul termenelor privind măsurile preventive sau orice măsuri restrictive de drepturi, ora sau ziua de la care începe şi cea la care se sfârşeşte termenul intră în durata acestuia.

Prin ordonanţa procurorului din data de 20 mai s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de Maricuţa pe o durată de 60 de zile începând cu data de 24 mai şi până la data de 23 iulie inclusiv. Ulterior, prin ordonanţa procurorului din 22 iulie s-a dispus prelungirea măsurii controlului judiciar faţă de inculpat pe o perioadă de 60 zile, începând cu 24 iulie.

Eroarea

„Procedând la calculul termenului de 60 de zile pentru care s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul M.I.D., prin ordonanţa procurorului din data de 20 mai, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că acesta s-a împlinit la data de 22 iulie, orele 24,00. Potrivit dispoziţiilor art.268 alin.2 din Codul de procedură penală, când o măsură procesuală nu poate fi luată decât pe un anumit termen, expirarea acestuia atrage de drept încetarea efectului măsurii. În fine, art.241 alin.1 lit. a din Codul de procedură penală prevede că măsurile preventive încetează de drept la expirarea termenelor prevăzute de lege sau stabilite de organele judiciare ori, în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii în primă instanţă, la împlinirea duratei maxime prevăzute de lege’, se menţionează în motivarea CA Alba Iulia.

Prelungire inutilă

Coroborând toate aceste dispoziţii legale, instanţa a constatat că la data de 22 iulie, orele 24,00, măsura controlului judiciar dispusă faţă de fostul primar din Şelimbăr prin ordonanţa procurorului din data de 20 mai a încetat de drept, în condiţiile în care prelungirea acestei măsuri a fost dispusă doar începând cu data de 24 iulie. „Prin urmare, prin ordonanţa din data de 22 iulie, procurorul a dispus prelungirea unei măsuri preventive care încetase de drept şi care încetase să mai producă efecte. Aceasta deoarece termenul prevăzut de lege pentru măsura controlului judiciar este de 60 de zile şi acesta s-a împlinit la data de 22 iulie, astfel că, în virtutea legii ( …) această măsură nu mai putea să producă efecte”, se mai arată în motivarea instanţei.

CA Alba Iulia a hotărât astfel că o măsură preventivă care a încetat de drept şi-a încetat şi efectele, nu mai există, astfel că nu poate fi prelungită şi nu este posibilă continuarea duratei unei măsuri care nu mai exista la data începând cu care s-a dispus prelungirea, respectiv 24 iulie. „Prin urmare, ordonanţa procurorului prin care s-a dispus prelungirea măsurii, deşi a fost dată anterior expirării acesteia şi constatării încetării de drept a controlului judiciar, având la data de 22 iulie o aparenţă de legalitate, nu mai poate produce efecte din momentul în care judecătorul de drepturi şi libertăţi constată încetată de drept măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul M.I.D. prin ordonanţa procurorului din data de 20 mai”, se mai precizează în motivarea instanţei.

Acuzaţii grave

Fostul primar al comunei Şelimbăr, Daniel Maricuţa, a scăpat de măsura controlului judiciar, în urma unei decizii definitive a CA Alba Iulia dispuse în 9 august.
Maricuţa a formulat iniţial plângerea la Tribunalul Sibiu, instanţă care şi-a declinat competenţa de soluţionare în favoarea CA Alba Iulia.
El a fost reţinut de procurori în 25 noiembrie 2015, aflându-se apoi în arest la domiciliu timp de şase luni. Instanţa a respins atunci arestarea preventivă, deoarece faptele pe care procurorii i le impută ar fi fost comise cu mult timp în urmă, iar edilul nu ar reprezenta un pericol public.
Fostul edil este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată, luare de mită şi spălare de bani în forma instigării. Potrivit DNA, începând cu anul 2000, Maricuţa, în calitate de primar al comunei Şelimbăr, a constituit, împreună cu Elena Scumpu, secretarul comunei, şi cu alte două persoane, o grupare infracţională ce avea ca scop dobândirea unor terenuri cu valoare de piaţă mare, situate pe raza comunei, prin încălcarea dispoziţiilor legale şi prin nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*