21 noiembrie – Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulație

Începând din 2005, anual este marcată Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie (World Day of Remembrance – WDoR), în a treia duminică a lunii noiembrie. În 2021, data la care sunt comemorate victimele accidentelor de circulaţie este 21 noiembrie.


„Anul acesta marchează începutul noului Deceniu de Acţiune pentru Siguranţa Rutieră 2021-2030, pe parcursul căruia Ziua mondială va juca un rol foarte important – prin evidenţierea motivelor tuturor acţiunilor necesare în acest Deceniu care urmează. Ca în fiecare an, obiectivele #WDoR 2021 („We do NOT want MORE victims to remember, we want to live our lives TOGHETHER!”) sunt de a oferi victimelor traficului rutier şi familiilor acestora o platformă pentru: a aminti de toţi oamenii ucişi sau răniţi grav pe şosele; a recunoaşte munca esenţială a serviciilor de urgenţă; a atrage atenţia asupra răspunsului legal, în general, banal, la decesele şi rănirile din culpă pe şosele; a pleda pentru un sprijin mai susţinut pentru victimele traficului rutier şi familiile acestora; a promova acţiuni bazate pe dovezi pentru a preveni şi, în cele din urmă, a stopa alte decese şi răniri din traficul rutier. #WDoR 2021 pune în centrul atenţiei reducerea vitezei de trafic. Vitezele mici au potenţialul de a preveni multe decese şi răniri grave, în special cele ale pietonilor şi ale tuturor celorlalţi participanţi vulnerabili din trafic – copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi”, menţionează site-ul www.worlddayofremembrance.org, citat de AGERPRES.

Tema acestei zile, în 2021, este „ACT for LOW SPEEDS /ACT for LOW SPEED STREETS”, iar sloganul este „REMEMBER. SUPPORT. ACT”.
Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie este un eveniment global care ne aminteşte de milioane de oameni care au murit ori au fost răniţi grav pe drumurile din întreaga lume şi pentru a conştientiza suferinţa tuturor victimelor, a familiilor şi a comunităţilor afectate.

Această zi a devenit, totodată, un instrument important pentru guverne şi pentru toate instituţiile sau organizaţiile a căror activitate implică prevenirea accidentelor sau răspunsul la consecinţele acestora, deoarece oferă oportunitatea de a aminti amploarea şi impactul enorm al deceselor şi accidentelor rutiere, solicitând încetarea reacţiei adesea banale şi inadecvate la cazurile de morţi şi răniţi în accidente rutiere şi pledând pentru acţiuni concertate urgente pentru a opri aceste tragedii.
De asemenea, în această zi se aduce un omagiu echipajelor de urgenţă şi profesioniştilor din domeniul medical care se ocupă zilnic de victime ale accidentelor rutiere şi de consecinţele traumatice ale acestora.

ONG-uri dar şi instituţii guvernamentale din toate ţările lumii sunt chemate să promoveze atenţia în trafic prin activităţi care au drept scop sensibilizarea tuturor participanţilor la trafic cu privire la respectarea normelor rutiere în circulaţia pe drumurile publice, conştientizarea impactului social şi a costurilor pe care le presupun accidentele rutiere, a riscurilor la care sunt expuşi conducătorii tineri şi promovarea acţiunilor legate de factori cheie, inclusiv conducerea sub influenţa alcoolului, depăşirea vitezei legale impuse pe un anumit sector de drum public, depăşirea neregulamentară sau neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor care au acest drept, nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă şi căştile de protecţie, precum şi chestiuni legate de infrastructura rutieră, notează site-ul www.worlddayofremembrance.org, citat de AGERPRES.

Potrivit cifrelor publicate de Comisia Europeană, în 2019, în România, rata deceselor în urma accidentelor rutiere a fost de 96 de morţi la 1 milion de locuitori, cu mult peste media europeană – 51 decese la 1 milion de persoane. Numărul mare de accidente de circulaţie produse din cauza şoferilor indisciplinaţi pe drumurile din România i-a determinat pe reprezentanţii Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie să ceară pedepse mai dure pentru cei care nu respectă regulile.

Totodată, Asociaţia Victimelor Accidentelor Rutiere (AsVAR) îşi propune să reprezinte în mod coerent şi unitar interesele victimelor accidentelor rutiere precum şi ale moştenitorilor acestora. AsVAR acordă consiliere şi asistenţă socială, psihologică, tehnică, medicală şi juridică membrilor săi. Asociaţia susţine interesele victimelor accidentelor rutiere şi colaborează cu instituţiile abilitate ale statului în vederea realizării de programe educaţionale cu scopul reducerii numărului de accidente rutiere, precum şi pentru iniţierea unor reglementări şi norme juridice care să ajute în mod concret victimele accidentelor rutiere ca şi prevenirea producerii de astfel de accidente.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*