2,7 milioane de euro investiții în școlile din Hoghilag

Copilașii din Hoghilag și Valchid pot merge, din această toamnă, fericiți la școală și la grădiniță. Au apă caldă, căldură, precum și toate celelalte facilități moderne pentru a se juca și învăța în liniște și bucurie.

Datorită unor investiții de aproximativ 2,7 milioane de euro, provenite din programe europene de finanțare, cele două școli și două grădinițe din Hoghilag și Valchid și-au schimbat sau urmează să își schimbe total aspectul și înfățișarea, ridicându-se la standarde europene.

„Practic în acest moment cele două școli și grădinițe sunt în diferite stadii de implementare a investițiilor. Grădinița Hoghilag a fost deja reabilitată, valoarea lucrărilor fiind de aproximativ 400.000 euro. Este una dintre cele mai moderne grădinițe din județ, având băi moderne, încălzire în pardoseală, sisteme de protecție la incendiu. Curtea grădiniței este prevăzută cu spații de joacă, gazon și sisteme automate de irigare. Școala Valchid este în plin proces de reabilitare, reprezentând o investiție de aproximativ 800.000 euro. Va fi a doua școală SMART din mediul rural, grație colaborării cu primăria Ciugud din județul Alba, acolo existând deja prima școală SMART cu rezultate remarcabile”, ne-a declarat Nicu Lazăr, primarul comunei Hoghilag.

A două grădiniță de la Valchid e un alt proiect de suflet al edililor locali. Educația va prinde viață aici într-o veche casă săsească reabilitată din temelii. Șura clădirii va primi o nouă destinație și va fi un loc modern de joacă pentru cei mici. Valoarea investiției derulată prin Programul Operațional Regional Axa 10 este de 500.000 de euro.

Ultima lucrare de amploare din comuna Hoghilag se va face în viitorul apropiat la școală. „Școala Hoghilag e în procedură de evaluare tot prin programul operațional regional axa 10. Noi zicem că am trecut de etapele cele mai dificile și în acest momento avem șanse reale de a câștiga proiectul. Valoarea lui e de aproximativ 1 milion de euro. Va fi tot o școală SMART cu cele mai moderne sisteme de pe piață. Totuși și aici am făcut ceva investiții până acum, grație susținerii ROMGAZ, care ne-a alocat 100.000 euro din bugetul lor de sponsorizare, am reabilitat etajul școlii, am schimbat geamurile și am introdus încălzirea centrală”, ne-a mai precizat primarul Nicu Lazăr.

Copiii din Hoghilag și Valchid sunt printre puținii care învață la școală despre istoria locurilor în care trăiesc. O monografie a satelor săsești a fost tradusă de curând și introdusă ulterior ca materia de predare în școală.

Mai mult, cei mici sunt instruiți să își apere comunitatea în caz de incendiu. Au tot ceea ce le trebuie, inclusiv o stație reală de pompieri pentru a putea învăța să prevină izbucnirea unui incendiu sau să ln stingă, în cazul în care acesta deja există.

Hoghilag se află la aproximativ 80 de kilometri de municipiul Sibiu, pe dealurile Târnavelor, spre Sighișoara. Acolo regăsești un mic colț de rai, numit Tărâmul Tuberozelor. Odată ce ai ajuns aici, ești răsplătit cu liniște, miresme bogate de flori, reconectare instantă cu natura și toate bogățiile ei, precum și oameni frumoși de-ai locului.


Dana MUNTEANU

One Comment

  1. Pingback: 7 Septembrie: Sinteza (pozitiva) in constructii - Idei Arhispec

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*