33 de ani de la începutul Revoluției din Decembrie 1989 la Sibiu (FOTO-VIDEO)

Se împlinesc astăzi 33 de ani de când sibienii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva regimului comunist instaurat în România încă din 1945.

Sursa foto: Foto blog Nicu Cherciu

Sătui de frig, foame și întuneric și urmând exemplul Timișoarei, sibienii au ieșit la proteste în dimineața zilei de 21 decembrie 1989.

Totul a pornit cu un protest al muncitorilor din schimbul III de la IUPS desfășurat în Piața Unirii, în fața magazinului Dumbrava și coordonat de către Puiu Fesan, maistru la întreprinderea respectivă.

După ce au fost alungați de către forțele de ordine din Piața Unirii, protestatarii s-au adunat în Piața Mare, acolo unde li s-au alăturat sute de sibieni. Tot aici a căzut și primul erou al Revoluției de la Sibiu, Ioan Mititel, pe atunci în vârstă de 34 de ani.

În cinstea lui și a tuturor celor care și-au dat viața pentru libertate în decembrie 1989, în Piața Mare a fost amplasată o placă comemorativă.

Astăzi, la împlinirea a 33 de ani de la acele evenimente, membrii celor trei asociații de revoluționari din Sibiu au organizat o mică ceremonie de depunere de coroane de flori la placa din Piața Mare.

Au participat aproximativ 30 de pesrsoane, toți participanți la evenimentele de acum 33 de ani. Preotul Nicolae Streza din Rășinari, o figură marcantă a revoluției din 1989 de la Sibiu a ținut o scurtă slujbă de pomenire a celor care au murit în revoluție și mai târziu, pe parcursul celor 33 de ani scurși de atunci.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*