Turcan avertizează: primăriile vor fi obligate să crească taxele şi impozitele locale de şase ori

Prim-vicepreşedintele PNL, deputatul Raluca Turcan, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, că guvernarea PSD-ALDE pregăteşte o propunere normativă referitoare la Codul finanţelor publice locale, prin care toate autorităţile locale din ţară vor fi obligate să crească taxele şi impozitele locale de şase ori.

Raluca Turcan

„Toate primăriile din această ţară vor fi obligate prin HG să crească taxele şi impozitele locale de şase ori. Este o decizie teribilă, pe care au pregătit-o cei din majoritatea PSD-ALDE, care, pentru că şi-au supradimensionat cheltuielile, pentru că nu ştiu să guverneze şi să aducă investiţii pentru a obţine mai mulţi bani la bugetul de stat, au devalizat pur şi simplu de bani autorităţile publice locale, le-au confiscat excedentele pe care unele dintre ele le-au făcut, i-au lăsat fără bani pentru acoperirea cheltuielilor curente, iar acum îi forţează printr-o decizie guvernamentală, intrând cu bocancii în autoritatea primăriilor, să crească taxele şi impozitele locale de 6 ori”, a susţinut Turcan, care este şi liderul PNL Sibiu.

Ea a menţionat că, în momentul de faţă, există prezentată, pentru dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, propunerea Guvernului referitoare Codul finanţelor publice locale, iar în acest proiect de act normativ este prevăzut ca toate autorităţile să opteze pentru pragul maxim de impozitare, atât pentru clădirile rezidenţiale, cât şi nerezidenţiale.

„E un proiect de lege care vizează Codul finanţelor publice locale. În momentul de faţă, primăriile au posibilitatea să opteze între o limită minimă şi o limită maximă a modului de calcul asupra impozitului atât pe clădirile rezidenţiale, cât şi pe cele nerezidenţiale. Evident că aproape toate autorităţile publice locale au optat pentru pragul de jos. Prin acest nou proiect de lege pe care îl pregătesc şi care, în baza legii, se află în momentul de faţă în dezbatere publică, intenţionează să nu mai permită primăriilor să opteze între o limită minimă şi una maximă, ci pur şi simplu textul sună aşa: ‘optează pentru nivelul maxim de impozitare atât pentru clădirile rezidenţiale, cât şi nerezidenţiale’. Nu mai există opţiunea şi le trimit la limita maximă”, a specificat prim-vicepreşedintele PNL.

Deputatul liberal a arătat că trage un semnal de alarmă privind acest proiect al actualei guvernări şi că speră că va fi putea fi blocat în Parlament. „Evident, faptul că am sesizat astăzi, în spaţiul public, urmăreşte şi un semnal de alarmă pentru a bloca această mizerie pe care o fac la adresa celor pe care i-au lăsat fără bani, într-o situaţie disperată, şi anume primarii şi preşedinţii de consilii judeţene”, a spus Turcan.

Liderul PNL a mai spus că „în cel mai rău scenariu, probabil că (prevederea n.red.) se va aplica de anul viitor”, scrie AGERPRES.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*