40 de ani de Inginerie la Sibiu

Moment aniversar pentru una din cele mai apreciate facultăți din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. În 27-29 octombrie, Facultatea de Ingineri sărbătorește 40 de ani de activitate, în prezența a peste 40 de invitați din țară, cadre universitare, parteneri și autorități locale.

Rectori, prorectori, decani, profesori universitari ai facultăților de profil din țară, academicieni și reprezentanți ai mediului de afaceri vor fi la Sibiu pentru a marca această sărbătoare. ”Este un moment deosebit pentru facultatea noastră. Sunt 40 de ani de când s-au pus bazele ingineriei în Sibiu și dorim să îi marcăm așa cum se cuvine. Chiar dacă de-a lungul acestor patru decenii ingineria a trecut și prin momente dificile, iată că acum este una din cele mai importante facultăți ale univestității sibiene și cea care alimentează cu forță de muncă bine pregătită întreaga industrie din Sibiu. Iar acest lucru nu se putea realiza fără sprijinul conducerii universității, a cadrelor universitare și, în special, al partenerilor noștri din mediul de afaceri. Bineînțeles că în centru tuturor se află studenții. Ei sunt cei pentru care încercăm în permanență să dezvoltăm parteneriate cu companiile, să le oferim cele mai bune condiții de studiu și locuri de muncă sigure, la finalizarea facultății”, a declarat prof. univ. dr. ing. Liviu Roșca, decanul Facultății de Inginerie.

Moment festiv

Festivitatea de deschidere va avea loc în 28 octombrie, de la ora 10,00, în Aula Magna a ULBS (strada Lucian Blaga, nr. 2), iar în cadrul manifestărilor sunt programate lucrările Consorțiului de Inginerie Economică (din care fac parte profesori care predau specializărilor de inginerie-economică din  facultățile din România) și workshop-ul Universitatea și Mediul de Afaceri în dialog.

1976 – 2016. De la 180 la 3180 de studenți 

Facultatea de mecanică din Sibiu şi-a deschis porţile la 15 septembrie 1976, fiind coordonată de către regretatul conf. univ. dr. ing. Graţian-Vincenţiu Şteţiu, cel care a fost primul decan al Facultăţii de mecanică. Alături de el, au pus bazele facultății şef de lucrări doctor inginer Cosmina-Elena Şteţiu, matematicieni dr. Alexandru Lupaş şi dr. Luciana Lupaş, şeful de lucrări dr.ing. Ilie Isarie, conf. univ dr. ing. Ioan Sava, ing. Vasile Urdaş, ing. Octavian Bologa şi ing. Ioan Sasu.

Prima promoție de ingineri, cea din 1976 a numărat 180 de studenți. Prima specializare a facultăţii nou înfiinţate a fost Tehnologia Construcţiilor de Maşini pregătind ingineri şi subingineri zi şi seral. Prima promoţie este cea de subingineri zi din anul 1979, iar pentru ingineri cea din anul 1981.

În anul 1984 apare însă o frânare a dezvoltării facultăţii deoarece printr-o hotărâre arbitrară se desfiinţează Institutul de învăţământ Superior, iar Facultatea de Mecanică rămâne să funcţioneze sub egida Institutului Politehnic Cluj Napoca, depinzând de Senatul acesteia, iar Institutul se transformă în Institutul de Subingineri Sibiu.

Din 1990 facultatea se transformă în Facultatea de Inginerie din cadrul Universității din Sibiu. Este momentul în care începe o nouă etapă de dezvoltare a facultăţii, care a adăugat pe rând studenţi şi specializări noi, astfel încât în 2016, în Facultatea de Inginerie studiează peste 3100 de studenți. În cei 40 de ani de activitate numărul absolvenților depășește 4500.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*