Turcan: Proiectele Sibiului au fost asumate și încep să fie finanțate cu adevărat

Guvernul PNL a demonstrat că în doar două luni a găsit resurse pentru a debloca proiecte așteptate de sibieni de zeci de ani, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

Liderul liberalilor sibieni a subliniat că, atât prin adoptarea Legii bugetului de stat, cât și prin hotărârile de Guvern ulterioare, proiectele Sibiului au fost asumate și încep să fie finanțate cu adevărat.

Sibienii au un partener de încredere în Guvernul PNL: este pentru prima dată, după mulți ani, când autoritățile locale sunt sprijinite cu adevărat de la centru. Trebuie să le mulțumesc colegilor din Guvern care au înțeles aceste urgențe și au sprijinit primarii județului nostru în realizarea acestora. Este vorba despre deblocarea proiectelor de apă-canal, construcția de noi locuințe ANL, deblocarea variantei ocolitoare a Mediașului și deblocarea traficului de pe DN 7 Tălmaciu, reabilitarea Palatului de Justiție, reabilitarea Bazinului Olimpia, sprijinirea Universității «Lucian Blaga» sau construcția pietonalei și a pistei de bicicliști de-a lungul râului Cibin.

Toate acestea sunt proiecte pentru care am militat în ultimii ani – am susținut inițiative legislative, amendamente la Legile bugetului de stat și am depus eforturi să ajungă la maturitate și pe plan local.

Din nefericire, în precedentele guvernări Sibiul a fost penalizat. Vă asigur că în guvernarea PNL acest lucru nu se va întâmpla. Toți primarii din județ, indiferent de culoare politică, au găsit înțelegere și vor fi ajutați să realizeze cât mai multe proiecte în folosul sibienilor”, a mai arătat Turcan, astăzi, într-o conferință de presă.

 

Primele proiecte deblocate și finanțate pentru anul 2020 / principalele declarații ale Ralucăi Turcan

1. Locuințe pentru tineri în Mediaș

Soluționarea problemelor de spațiu locativ pentru tineri este un obiectiv al Programului de guvernare al PNL. Am început să alocăm deja fonduri pentru a rezolva în termen cât mai scurt o parte din aceste necesități, în județul Sibiu.

Guvernul va aloca 32,5 milioane de lei pentru construirea a 88 de locuințe noi pentru tinerii din Mediaș (finanțare: MDRAP prin ANL – 27,995 milioane și UAT Mediaș – 4,554 milioane). Este vorba despre 24 de garsoniere, 40 de apartamente cu două camere și 24 cu trei camere. Acest nou ansamblu va fi construite pe terenul pus la dispoziție de către Primăria Mediaș în strada Gheorghe Lazăr f.n. Construcția ar trebui să fie dată în folosință în maxim 20 de luni.

Sunt locuințe destinate închirierii, construite prin Programul guvernamental pentru construcția de locuințe pentru tineri derulat prin ANL.

Beneficiarii, tineri de până la 35 de ani (la data depunerii cererii) pot primi repartiții în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste.

2. Varianta ocolitoare a Mediașului (124,3 milioane lei)

3. Proiectul de apă – canal pentru Sibiu și Mediaș în valoare eligibilă de 116.45 milioane euro (cu fonduri europene)

Termenul estimat pentru emiterea actului de reglementare de mediu este sfârșitul lunii ianuarie 2020. Ulterior obținerii acordului de mediu, se va finaliza documentația tehnico-economică și acesta urmează a fi transmisă la Autoritatea de Management (fără acord de mediu nu se poate evalua și contracta). Procesul de evaluare va începe în luna februarie.

4. Proiecte în municipiul Sibiu finanțate din bugetul de stat

  • reabilitatea Palatului de Justiție (27 milioane lei), deblocăm astfel un proiect abandonat de prea mult timp;
  • reabilitatea bazinului Olimpia (500.000 lei), a Palatului Copiilor și a Clubului Șoimii (1,2 milioane lei ambele)

5. Proiecte în municipiul Sibiu finanțate din fonduri europene

  • proiectul de traseu pietonal și pentru bicicliști de-a lungul râului Cibin (pe axa de proiecte destinate dezvoltării urbane) 56,4 milioane lei
  • pentru îmbunătățirea infrastructurii în Educație, se vor aloca fonduri către Universitatea Lucian Blaga, pentru lucrări de reabilitare, modernizare, extindere și echipare a Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului (17,3 mil lei)și a Facultății de Litere și Arte(15,9 mil) – TOTAL 33,2 milioane lei

6. Proiecte pentru alte localități din județ finanțate de la bugetul de stat

  • construcția subtraversei pietonale pe DN 7 Tălmaciu, necesară pentru a fluidiza traficul din zonă (600.000 lei)

7. Proiecte pentru alte localități din județ finanțate din fonduri europene

Guvernul PNL susține demersurile de regenerare urbană în orașele mici și mijlocii:

  • Săliște – total 22 milioane lei, pe trei proiecte
  • Copșa Mică – 10,8 milioane lei
  • Avrig – 21,6 milioane lei
  • Dumbrăveni – 22,7 milioane lei pentru reabilitarea și modernizarea centrului orașului și înființarea unui centru de zi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*