65 de noi ocupații introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan a anunțat asăzi, printr-o postare pe pagina de socializare că a emis un ordin de ministru prin care 65 de noi ocupații au fost introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR).

Porivit Ralucăi Turcan, România se dezvoltă, iar piața muncii trebuie să fie pregătită să facă față provocărilor internaționale. Astfel, conform ministrului prin introducerea unor meserii ale viitorului în COR și trecerea ocupațiilor care nu se mai practică într-o grupă specială, reziduală, s-a făcut un prim pas pentru adaptarea forței de muncă la noile cerințe ale pieței.

Din cele 65 de de noi ocupații, 15 sunt legate de IT și digitalizare. Alte 62 de ocupații care nu se mai practică în prezent au fost eliminate din COR.

Raluca Turcan afirmă că este important, de asemenea, ca angajatorii să fie încurajați să se adreseze Ministerului Muncii pentru actualizarea permanentă a Clasificării Ocupațiilor din România, atunci când doresc introducerea unei noi ocupații cerute pe piață, modificarea sau eliminarea altora care nu se mai practică. Pe lângă actualizarea ocupațiilor, s-a flexibilizat mult procedura și s-au introdus noi termene, astfel încât cererile de actualizare a Clasificării Ocupațiilor din România să fie soluționate în maximum 20 de zile lucrătoare.

„ Toate aceste modificări sunt utile și necesare pentru că, odată introdusă în COR o nouă ocupație, se vor putea organiza programe de formare și se vor putea standardiza calificările astfel încât să existe mână de lucru calificată în ocupația cerută, pe piața muncii” se arată în postarea distribuită de Raluca Turcan.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*