84,2 milioane euro pentru prima etapă a Proiectului de apă și canal Sibiu/Brașov

Comisia Europeană a aprobat contribuția financiară la proiectul major “Proiectul  Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județele Sibiu și Brașov”, selectat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). Este vorba despre  84.269.322 euro.  

„În calitate de vicepremier al României, la sfârșitul anului 2020, am participat alături de  ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Sibiu, la semnarea acordului prealabil de  măsuri care a precedat contractul de finanțare a acestui mare proiect. Au urmat etape deloc  simple, dar parcurse, iată, cu succes atât de operatorul de servicii, Apă Canal SA Sibiu , cât și  de autoritățile locale și centrale implicate. Am tratat acest proiect cu prioritate și mă bucur că  eforturilor noastre de atunci s-au adăugat cele ale colegilor din actualul Guvern, ale ministrului  Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu și colegilor săi. Suntem în fața celei mai  mari investiții în infrastructura de apă și canalizare a Sibiului, o realizare pe care comunitatea  o așteaptă și o merită” – afirmă Raluca Turcan, deputat, președintele PNL Sibiu.  

Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județele Sibiu  și Brașov prevede drept arie de operare 46 de localități din 24 de unități administrativ-teritoriale  din județele Sibiu și Brașov. Comunitățile vor beneficia de lucrări de extindere și modernizare  a infrastructurii de mare amploare care vor aduce o creștere a calității vieții pentru aproximativ  290.000 de locuitori și vor crea noi posibilități de dezvoltare economică.  

În municipiul Sibiu sunt prevăzute lucrări în valoare aproximativă de 68 milioane de  euro (extinderi și reabilitări de rețele de apă potabilă și colectoare de canalizare, reabilitarea  aducțiunilor din sursele Gura Râului și Sadu, îmbunătățirea tratabilității Uzinei de apă  ”Dumbrava”, modernizarea Laboratorului central de analize apă, îmbunătățiri ale proceselor  Stației de epurare Mohu).  

La nivelul județului Sibiu, noul program investițional va permite alimentarea cu apă a  zece noi localități (Miercurea Sibiului, Dobârca, Apoldu de Sus, Roșia, Daia, Nou, Cașolț, Cisnădioara, Săcădate și Ruși), canalizarea din comuna Poplaca va deveni funcțională prin  construirea unui colector de transport apă uzată până în Sibiu, iar în orașul Miercurea Sibiului  vor fi construite rețele noi de apă potabilă și de canalizare, precum și o stație de  epurare ape uzate.

Acestora li se adaugă construirea de noi aducțiuni – cele mai  importante fiind Sibiu – Tilișca și Sibiu – Șura Mare – Slimnic – Ruși, reabilitarea  de uzine de tratare și stații de epurare, a rezervoarelor de înmagazinare a apei potabile, a  rețelelor de apă și canalizare, obiective ce vor asigura buna funcționare a întregii infrastructuri  de gestionare a apei în localitățile unde activitatea este asigurată de către operatorul regional  Apă Canal Sibiu SA. 

Valoarea totală a investițiilor preconizate a se realiza cu sprijin european a fost  actualizată la peste 223 milioane euro, suma aprobată în acest moment de Comisia Europeană (84,2 milioane euro) reprezentând prima etapă.  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*