Premieră online „Născut în România”

Ultima parte a trilogiei „Născut în România” are premiera online, astăzi la ora 18.00. Filmările au avut loc în România, Uganda, Kenya și Tanzania. Evenimentul este difuzat online, gratuit, de către BIS Teatru, pe canalul de youtube.

Actorii Alexandra Roatiș, Andrada Grosu, Aneea Axentea, Claudiu Fălămaș, Laura Luca și Shama LeahMotivele vor dezbate,  în performance-ul audio-vizual „Născut în România”, motivele de a rămâne în țară, motivele de a emigra, atașamentul și dragostea față de limba română, acceptarea unicității tuturor celor 7.138 de limbi care se vorbesc pe planeta Pământ. Filmările au fost făcute de Bogdan Sărătean și Claudiu Fălămaș în România, Uganda, Kenya și Tanzania. Producția va fi disponibilă online până duminică, 30 ianuarie 2022, ora 23.59.

Performance-ul este  inspirat din experiențele personale ale actorilor din distribuție. Textele care stau la baza performance-ului audio-vizual „Născut în România” sunt scrise de actorii din distribuție, în cadrul unui laborator de creație coordonat de regizorul Bogdan Sărătean. Scenariul înnoadă experiențele personale recente ale artiștilor implicați cu cele general-umane, într-un puzzle care se încheie cu o concluzie simplă: „Uhuru! Binecuvântată fie viața!”. Poemul audio-vizual „Născut în România” va sta la baza unui spectacol la care actorii BIS Teatru lucrează deja și care va fi prezentat publicului imediat ce situația pandemică va permite.

„UHURU! Libertate! Acest performance audio-vizual e liber, atât de liber. Se dezminte de părțile precedente ale trilogiei NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, dar în același timp le înglobează. Nu respectă nicio regulă dramatică sau estetică, pentru că pur și simplu nu are timp de așa ceva. Dar curge. Curge din noi, din fiecare dintre cei șapte artiști care îi dau viață. Artiști de pe două continente atât de îndepărtate, dar atât de apropiate când vine vorba de emoția transmisă de CUVÂNT, de cuvântul cel pur, născut din experiențe personale crude, răvășitoare. E modul nostru de a prețui limba română, de a ne întreba cum de rămânem în țara asta, cum de ne întoarcem mereu aici. E un performance deșucheat, îndrăzneț, exotic, care trăiește periculos undeva între lumea fizică și cea metafizică, undeva între poezie, teatru (poate mai puțin teatru de data asta) și adâncimi intime și personale. Uhuru! Binecuvântată fie viața!”, spune  Bogdan Sărătean, regizor, coordonator BIS Teatru.

„Acum că țara a înghețat la propriu. Acum când nu știm ce va fi sau cum va fi în anul care tocmai a început. Acum când zeci de mii de români se gândesc să emigreze. Acum e momentul să ieșim la public cu gândurile noastre, cu temerile noastre, cu viețile noastre. Cu limba cea română. Poate că NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, a treia parte a trilogiei, nu seamănă cu predecesoarele sale (NĂSCUT ÎN ’90 și NĂSCUT ÎN 2000). Dar cu siguranță ne reprezintă pe noi ca oameni, acum, la debutul celui de-al treilea an pandemic. Iar dacă vom reuși să smulgem un zâmbet sau să punem pe gânduri, atunci demersul nostru va fi avut un sens.” Echipa proiectului NĂSCUT ÎN ROMÂNIA

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*