92 de ani de la nașterea lui James Dean. A fost „rebelul fără cauză“

A fost idolul unei întregi generații, unul dintre cei mai doriți bărbați ai lumii, rebelul fără cauză, și este încă unul dintre cei mai apreciați actori, omul care și-a pus amprenta asupra unei epoci. James Dean a intrat în legendă la vârsta de numai 24 de ani, când a murit într-un tragic accident de mașină, la volanul unui Porsche Spider, în drum spre o competiție automobilistică. Milioane de femei au vărsat atunci lacrimi amare de durere. Mai tragic a fost faptul că acel accident a întrerupt cariera strălucitoare a celui care și-a câștigat supranumele de „Rebelul fără cauză“. Astăzi, milioane de idoli din întreaga lume se întâlnesc pentru a celebra 93 de ani de la nașterea idolului.

Astăzi se împlinesc 92 de ani de la nașterea lui James Dean. Idolul unei întregi generații, a trăit doar 24 de ani. Marea trecere s-a petrecut în data de 30 septembrie 1955, la intersecția Autostrăzilor 46 cu 41, din California. Din cauza vitezei excesive, în timp ce se afla la volanul unui Porsche Spider, Dean a pierdut controlul asupra autoturismului și a ieșit în decor. Impactul i-a fost fatal. La numai 24 de ani, aflat în culmea gloriei, rebelul fără cauză a intrat în legendă. Fenomenul James Dean dăinuie și astăzi, atât pe marile ecrane, cât și în sufletele a milioane de fani care îl venerează.

Intrat în eterniate

Încă din 1955, anul fatal, fanii din întreaga lume ai lui James Dean fac pelerinaje la locul în care idolul lor și-a pierdut viața. Intersecția autostrăzilor 46 și 41 a devenit un fel de Mecca al admiratorilor celebrului actor. Cu ocazia  împlinirii a o jumătate de secol de la trecerea în eternitate a starului, locul în care acesta și-a pierdut viața a fost botezat după numele său. Începând din 30 septembrie 2005, intersecția autostrăzilor 41 cu 46, în apropiere de Cholame, California, se numește James Dean Memorial Junction. A fost rezultatul a trei ani de muncă grea de convingere și demersuri făcute de fanii lui Dean. Intersecția a fost botezată după numele marelui actor printr-o proclamație dată de senatorul Abel Maldonado.

Șarm misterios

Pe piatra de pe mormântul lui Dean, aflat în orașul său natal, Fairmount, Indiana, zac în arșița soarelui zeci, sute de urme de buze roșii care au sărutat monumentul. Aceasta este dovada incontestabilă a faptului că Dean este, acum, la fel de idolatrizat ca și atunci. Tineri care nu au apucat să îl cunoască, îl venerează pentru simplul fapt că el a reușit, mai bine ca oricine altcineva, să exprime revolta unei vârste neînțelese. Înghețat parcă de timp, mereu tânăr și chipeș, iradiind o nonșalanță șarmantă, James Dean a devenit un ideal, o idee, un idol. Stilul său actoricesc, plin de prospețime și revoltă, l-au propulsat rapid în vârful piramidei celor mai buni actori. Acum, pe lângă inimile a milioane de fani, Dean și-a ocupat locul în eternitate și prin istoria cinematografiei.

Viață scurtă

James Dean s-a născut în data de 8 februarie 1931, în Marion, Indiana. Tatăl lui, Winton Dean, era tehnician dentar, iar când James avea doar 5 ani, a hotărât ca familia sa să se mute în Los Angeles. După moartea mamei sale, tânărul James s-a reîntors în Indiana, unde a fost crescut de către unchiul și mătușa sa, într-o fermă. După ce a terminat liceul, s-a reîntors în California, unde și-a început studiile la Santa Monica Junior College și la UCLA. Și-a început cariera de actor în trupa lui James Whitmore și a apărut în mai multe piese de teatru televizate și reclame. În iarna lui 1951, la sfatul lui Whitmore se mută la New York, cu scopul de a începe o carieră actoricească serioasă. A apărut în mai multe show-uri televizate și își câștiga existența muncind ca șofer de autobuz. În cele din urmă a câștigat un rol mic într-o piesă intitulată „See the Jaguar“. Acesta a fost începutul scurtei și spectaculoasei sale cariere.

Sfârșit tragic

Un an mai târziu, în 1952, era deja celebru. În doar un an de succes și trei filme celebre, Dean a devenit unul dintre cei mai idolatrizați bărbați ai momentului, care și-a pus amprenta definitiv asupra cinematografiei mondiale. Odată cu marele său succes s-a aprins și mai mult pasiunea sa pentru curse, la care participa tot mai frecvent. Tragicul accident care a pus capăt unei legende încă de la spectaculosul său început s-a petrecut tocmai în drum spre cursa de la Salinas, la 30 septembrie 1955. În momentul accidentului, actorul se afla la volanul unei supermașini, Porsche Spider, iar tragedia s-a petrecut în afara localității Pasi Robles, pe Autostrada 46, la intersecția cu autostrada 41, aproape de Cholame. În numai un an de carieră, Dean a fost nominalizat pentru două Premii Oscar, pentru rolurile din „La este de Eden“ și „Giants“.

Pasionat de mașini

Nu este niciun secret faptul că James Dean era cuprins de microbul vitezei.  În 1949, tatăl său i-a cumpărat prima mașină, un Chevrolet vechi, din 1939. În mai 1954, James și-a cumpărat un MG roșu, iar mai târziu l-a schimbat cu un Ford din 1955. În martie 1955 și-a cumpărat un Porsche 356, cu 1.500cc, Super Speedster, iar în septembrie, același an, a adăugat colecției sale de mașini celebrul Porsche Spider, cu numărul „130“ gravat pe lateral. Dar nu doar mașinile au fost marea pasiune a lui Dean, ci și motocicletele. În 1947, unchiul său Marcus i-a cumpărat prima motocicletă, un Czech Whizzer din 1947. Mai târziu James și-a cumpărat și un Harley de 500 cc Norton, un Indian tot de 500, o Lancia și un Triumph britanic T-110. Cu o asemenea colecție de mașini și motociclete nici nu e de mirare că tânărul Dean avea microbul vitezei în vene și era pasionat de mașini. Mai mult chiar, era un rider obișnuit la cursele de profil. La 26 martie 1955, a urcat pe treapta a treia pe podium pe circuitul din Palm Springs, iar în 2 mai, locul I în circuitul Minter Field Bakersfield din California. În multe alte curse s-a clasat pe locurile 4 sau 5.

Mașina blestemată

La aniversarea a 50 de ani de la tragicul accident în care a murit James Dean, mașina care l-a dus pe drumul spre Iad, ținea capul de afiș al ziarelor. Volo Auto Museum oferea nu mai puțin de un milion de dolari pentru Porsche-ul Spider în care a murit idolul, și care a dispărut în mod ciudat la câțiva ani de la accident. Ultima persoană care se știe că ar fi avut mașina a fost un anume George Barris. Acesta a cumpărat rămășițele mașinii după accident și a pormit prin toată America o campanie de avertizare asupra efectelor devastatoare ale vitezei la volan.  În timpul acestei campanii s-au petrecut însă o serie de fenomene ciudate. Gurile ele spun că, în Beverly Hills, un medic a murit subit după ce a cumpărat motorul Porsche-lui, iar un tânăr a fost grav rănit după ce două roți ale aceluiași Porsche, pe care le cumpărase la o licitație, au explodat în timp ce conducea. Dar în ciuda acestor speculații, Porsche-ul Spider, cu numărul „130“ și supranumele de „Little Bastard“ inscripționate pe lateralele aripilor, rămâne una dintre cele mai vânate mașini din lume.

Copil talentat

În 1940, pe când avea numai 9 ani, mama lui Dean a murit de cancer. Tânărul a fost trimis la unchiul său, Marcus Winslow, în vârstă de 61 de ani. Acesta își amintește despre Dean că era un copil precoce. Îi plăcea să lucreze la fermă și să se dea cu motocicletele și avea un talent artistic înnăscut. Picta, sculpta și avea și un talent actoricesc ieșit din comun. „Vroia să ajungă în vârf cât mai repede posibil. Și a reușit, prin muncă asiduă“, spunea Winslow.

Talent nativ

„Nu există nici o explicație simplă pentru faptul că Dean a ajuns să însemne atât de mult pentru atât de mulți oameni. Poate este din cauza felului său de a juca pentru că a avut talentul intuitiv pentru a exprima speranțele și fricile care fac parte din tineri. În unele filme, a reușit într-un mod magic, să dramatizeze în mod genial întrebările la care trebuie să răspundă orice tânăr din orice generație“, spunea Joe Hyms, autorul biografiei lui Dean.

Filmografie

James Dean a jucat, în scurta sa carieră, în numai câteva filme, dar trei dintre ele au fost foarte apreciate: „Rebel Without a Cause“ (1955), „East of Eden“ (1955), „Giant“ (1956). Printre filmele mai puțin importante în care actorul a deținut roluri secundare se numără, „Hill Number One“ (1951), „A Long Time Till Dawn“ (1953), „I’m a Fool“ (1953), „Harvest“ (1953).

Rebel fără cauză

Filmul urmărește drama tânărului Jimmy Stark, pe parcursul a 24 de ore. Jimmy încearcă cu disperare să se integreze într-o societate care pare hotărâtă să îl respingă. Un film emoționant despre spiritul rebel al adolescentului. Cel mai important rol al lui James Dean în această capodoperă, unde interpretează rolul lui Jim Stark, un nou puști în oraș, singuratic, frustrat și furios, mentalitate caracteristică tensiunii de după război. Filmul a avut ecou și 40 de ani mai târziu. Nathalie Wood, prietena lui Jim, Judy și Sal Mineo, în acest film debutează în rolul prietenului lui Jim – Plato, au fost nominalizați la premiul Oscar pentru interpretările lor din acest film. Regizorul Nicholas Rey a fost de asemenea nominalizat pentru premiul Oscar, iar filmul a fost clasat de Institutul de Film American printre primele 100 de producții.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*