A doua șansă pentru șoferii indisciplinați

Inspectoratul de Poliție al județului Sibiu și Serviciul de Probațiune Sibiu au încheiat un protocol de colaborare care se va derula în următorii 3 ani, în baza căruia se va derula un program destinat persoanelor aflate în evidența serviciului de probațiune.

Programul „Prevenirea infracțiunilor contra siguranței circulației pe drumurile publice” este destinat persoanelor aflate în evidența serviciilor de probațiune care au comis infracţiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice (având sau nu obligația impusă prin sentința penală de a urma un astfel de program) sau care au fost sancționate pentru alte tipuri de infracțiuni, dar ale căror nevoi criminogene indică necesitatea unui astfel de program, prezentând risc pentru circulația pe drumurile publice.

Programul are o structură modulară, care permite adaptarea intervenției la nevoile persoanelor din supraveghere, fiind structurat pe un modul de bază (obligatoriu), la care se adaugă, dacă se apreciază necesar, unul sau mai multe module opționale. Modulul de bază are caracter obligatoriu și conține 4 sesiuni care au scopul de a sprijini participanții să obțină informații de natură juridică și de natură comportamentală, să dezvolte atitudini favorabile respectării legislației rutiere, să își analizeze și înțeleagă mecanismele comportamentului propriu și să conștientizeze factorii care îi predispun la comiterea de infracțiuni. Modulele secundare vizează aprofundarea unor cunoștințe și/sau competențe specifice, identificate ca nevoi criminogene ale beneficiarilor. Programul are scopul de a sprijini beneficiarii să își dezvolte capacitatea de a exercita control asupra lor, astfel încât să reducă riscul de a recidivă, contribuind astfel la creșterea gradului de siguranţă rutieră în România prin diminuarea numărului de accidente cauzate de conducerea auto inadecvată.

Prima întâlnire a avut loc ieri, 22 octombrie, la sediul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Sibiu. 13 persoane, cu vârsta între 19 și 62 de ani, sunt beneficiarele primelor sesiuni din acest program. Sesiunea de ieri a fost susținută de subinspectorul de poliție Ionuț Natea, ofițer în cadrul Serviciului Rutier, iar următoarea întâlnire este planificată pentru vineri, 25 octombrie.

La sesiuni mai participă Mihaela Moldovan, consilier de probațiuni în cadrul Serviciului de Probațiune Sibiu, și comisarul de poliție Christian Stanciu de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*