A doua zi de FITS: Piața Mare a fost plină din nou!

A doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a readus emoții și talent în cele 80 de spații pe care organizatorii le propun iubitorilor artelor spectacolului. Expozițiile din Platforma de Arte Vizuale s-au bucurat de admirația celor care  le-au trecut pragul, iar conferințele FITS au avut oaspeți de seamă.

Programată, zilnic, la ora 10.00, conferința de presă a deschis seria dialogurilor de ieri. Primul invitat, E.S. Arthur Mattli, Ambasorul Elveției în România, a discutat despre puterea teatrului și diversitate culturală și despre cum acestea ar trebui să fie subiecte predate în școli, dar și despre viitoarea Capitală Culturală Europeană din 2023 – Timișoara – și despre ediția a XXX-a a FITS care are loc tot anul viitor.
I s-a alăturat actorul francez Mounir Margoum, pe care publicul l-a putut vedea în spectacolul „Nevoia de adevăr”, prezentat de Théâtre Vidy-Lausanne. Acesta a vorbit despre viața sa și despre drumul către scenă ca actor profesionist.
Cel de-al treilea invitat al conferinței de presă de ieri a fost actorul, regizorul și scriitorul Pippo Delbono și poate cel mai important lucru pe care l-am aflat de la acest creator este: „Nu îmi pun mintea în spectacol, ci inima”.

Cât despre spectacolul „Iubire”, cel cu care ne-a delectat, la FITS, în primele două zile, Pippo Delbono a spus: ”Ieri am văzut multe persoane plângând la spectacolul meu. Nu plâng la povestea mea. Plâng la povestea lor de iubire”.
La conferința specială „George Banu în dialog cu Claus Peymann, Emil Hurezeanu și Ioan Holender” (Filarmonica de Stat, ora 14), Claus Peymann, cel care primește și o stea pe Aleea Celebrităților,  a spus că „teatrul nu trebuie să fie un loc al izolării. Dimpotrivă, teatrul intervine, ia cuvântul. Mereu am vrut să transform arta și teatrul în ceva plăcut tuturor, la care să apeleze oricine, un loc deschis. Acest lucru a stat la baza activității mele”.

Și Therme Forum a avut un prim eveniment ieri, din cele cinci programate, în cadrul FITS: „Teatru și arhitectură – Construind orașe: Parteneriatul public-privat” la care au participat John Alschuler în dialog cu Robert Hanea, Constantin Chiriac, Mah Bow Tan și Tateo Nakajima.
Evenimentele următoare din cadrul Therme Forum sunt: ”Durabilitatea mediului înconjurător, pe scenă și în afara ei” (eveniment online, 28 iunie, ora 15.00), ”Oameni, locuri și reziliență: rolul identității” (eveniment online, 30 iunie, ora 15.00), ”Valorificarea puterii artelor” (eveniment online, 3 iulie, ora 13.00)

Spectacolele de teatru programate s-au bucurat de aprecierea publicului, iar Piața Mare a fost neîncăpătoare seara, la CirkVOST și la concertul Holograf.

Mâine, 27 iunie, la ora 10.00, are loc deschiderea ”Bursei de Spectacole”, la Hotelul My Continental.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*