A murit Valentin Uritescu. Actorul s-a stins din viaţă la 81 de ani

A murit Valentin Uritescu. Actorul s-a stins din viaţă, aseară, la vârsta de 81 de ani, după o lungă suferinţă, informează Antena 3.

Actorul se afla internat într-un centru specializat unde primea ajutor pentru boala cumplită de care suferea şi care, în urmă cu câţiva ani, l-a forţat să se retragă din activitate.

Potrivit unor informaţii, actorul Valentin Uritescu a prezentat primele simptome ale bolii de care suferea încă de la vârsta de 33 de ani, iar între timp boala a avansat.

Celebrul actor român suferea de Sindrom Extrapiramidal, asemănător cu boala Parkinson, iar în ultima perioadă starea sa de sănătate se înrăutăţise, astfel că ar fi avut inclusiv zile în care nu putea să vorbească.

În urmă cu mai bine de un deceniu, Valentin Uritescu s-a hotărât să nu mai apară pe scena niciunui teatru din România şi tot atunci şi-a făcut şi testamentul.

Valentin Uritescu s-a născut pe 4 iunie 1941 în județul Alba. El a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti în 1963, la clasa profesorului Constantin Moruzan.

Şi-a început cariera de actor la Teatrul Maria Filotti din Brăila, unde joacă de la absolvire până în 1968. Ulterior se angajează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

În perioada 1981–1991 joacă la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti, după care se transferă la Teatrul Naţional I.L. Caragiale.

Ca actor de teatru, colaborează cu o serie de regizori importanţi: Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Cătălina Buzoianu, Sanda Manu, Alexandru Tocilescu, Felix Alexa. Lucru valabil şi pentru cariera lui cinematografică, marcată de întâlnirile cu Dan Piţa, Laurenţiu Damian, Mircea Daneliuc, Andrei Blaier, Sergiu Nicolaescu, Şerban Marinescu şi Cornel Diaconu.

Îndrăgitul actor a fost răsplătit cu mai multe premii: în teatru, cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Tineretului (1978) pentru rolul Giles Overreach din „Răfuiala” de Philip Massinger; în film, cu premii de interpretare pentru rolurile din „Noi, cei din linia intai”, „Rămânerea”, „Domnişoara Aurica”, „Turnul din Pisa” şi „A unsprezecea poruncă”.

Valentin Uritescu a primit, pe 21 martie 2019, la Gala Premiilor Gopo premiul pentru întreaga activitate.

După ce a scris „Aşa sunt eu, prost”, actorul şi-a adunat memoriile în volumul „Să ai grijă de cel bun din tine. Amintiri”.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*