A venit frigul mai devreme. Cum ne ferim de el şi ce ne sfătuiesc medicii

După o vară cu temperaturi rezonabile, a venit frigul brusc, poate puţin mai devreme decât ne aşteptam.

Schimbările bruşte de temperatură nu sunt benefice organismului, însă dacă ştim să ne adaptăm rapid, să ne îmbrăcăm şi să ne alimentăm corespunzător, putem evita îmbolnăvirile.

Cei mai expuşi la schimbările de temperatură sunt copiii, atrag atenţia specialiştii. Aceștia ne recomandă să adaptăm îmbrăcămintea la condiţiile termice existente şi să avem un consum alimentar adecvat: sucuri de fructe, legume, mai puţină grăsime. În cazul în care apar simptome de răceală, prezentați-vă la medic pentru o evaluare. Copiii care prezintă semne de răceală – având în vedere că virozele sunt foarte rapid transmise – ar trebui izolați la domiciliu. „Dacă ne îmbrăcăm adecvat şi avem grijă, trecerea bruscă de la cald la frig nu ne afectează, pentru că organismul poate facă faţă atunci când îl protejăm adecvat. Cu copiii, în schimb, trebuie să avem grijă mai mare, să nu îi îmbrăcm nici prea gros, ca să nu transpire, nici prea subţire”, spun medicii.

Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Odată cu venirea toamnei, specialiştii recomandă populatiei să respecte cu stricteţe regulile de igienă personală necesare pentru evitarea îmbolnăvirii. Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.


Anca M. COLIBĂȘANU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*