Adolescenți în dialog cu actorii de la „Gong”

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” prezintă, la finalul săptămânii viitoare, spectacolele „Alice” și „Regulile jocului”. Cele două reprezentații vor fi urmate de o discuție liberă cu actorii, la care va participa și dramaturgul francez Yann Verburgh.

Relația tinerilor cu părinții, sub semnul întrebării

Ritmat și haios, spectacolul „Alice” (vineri, 22 februarie, ora 19.00) este unul dătător de energie și conturează un loc al visării și al descoperirii. În povestea rescrisă de Yann Verburgh, Alice este imaginea Wonderland („cea mai firmă dintre toate firmele”) și reprezintă idealul de frumusețe feminină pentru tinerele adolescente. Nadia, o fetiță din Sibiu, devine încet – încet și fără voia sa Alice într-o aventură fascinantă alături de Iepurele Alb, Pisica de Chester, Regina de Cupă, Omida, Tweedledee și Tweedledum, Pălărierul și Iepurele de Martie. Textul spectacolului de la Sibiu este o creație ce are la bază cele două romane ale scriitorului englez Lewis Carroll – „Alice în Țara Minunilor” și „Alice în Țara Oglinzilor”. Montarea regizorului Eugen Jebeleanu creează cadrul unui spectacol deopotrivă pentru preadolescenți și părinți căci, într-un limbaj contemporan și cu o vizualitate modernă, pune întrebări despre relația dintre ei, așa cum este această relație condiționată de realitatea cotidiană.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Anton Balint, Paul Bondane, Barbara Crișan, Cristina Drăghici, Mihaela Grigoraș, Andrei Sabău și Claudiu Urse. Producția de la Sibiu se bucură, de asemenea, de contribuția unor creatori importanți precum Velica Panduru (scenografie și light design), Alex Halka (muzică), Coralie de Gonzaga și Silviu Naicu (video).Spectacolul are o durată de aproximativ 75 de minute și nu este recomandat celor cu vârsta sub 10 ani.

Forța războaielor și puterea imaginației

„Regulile jocului” (sâmbătă, 23 februarie, ora 19.00) este o montare impresionantă despre forța distrugătoare a războaielor și puterea salvatoare a imaginației.

„Regulile jocului” / foto: Dragoș Dumitru

Nama și Oldo, doi copii, victime și totodată supraviețuitori ai ultimului dintre ultimele războaie, se întâlnesc pe ruinele unui oraș, își spun poveștile de viață și, din joacă, încep un plan de schimbare a regulilor unei societăți cu prea puțină magie pentru un copil. Însă jocul de imaginație nu durează foarte mult, iar peste visele lor intervin 5.000 de zile și distanța. Nama pleacă în Statele-Păcii, în timp ce Oldo rămâne în Țara Războaielor. În acest timp viețile celor doi se vor schimba, dar nu și dorința comună din inimile lor: o lume fără războaie. Scris și regizat de Yann Verburgh, spectacolul de la Sibiu provoacă o radiografie a lumii din jurul nostru, propunând un text de teatru politic cu un fir narativ clar și simplu. Construit în jurul unei utopii, textul păstrează un ton optimist, prin care propune o alternativă în mai bine prin puterea copiilor de a schimba regulile, textul francez fiind tradus în limba română de Diana Nechit. Universul creat pe scenă este unul al visului, cu o atmosferă post-apocaliptică articulată prin scenografia Velicăi Panduru și prin creațiile video ale Ioanei Bodale. Muzica pentru acest spectacol este o creație originală semnată de Claudiu Urse.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Alexandra Șerban și Paul Bondane, cu intervenții înregistrate ale actorilor Mircea Corcoveanu, Barbara Crișan, Mihaela Grigoraș, Nicoleta Lefter, Jenő Major, Gabriela Mitrea, Nicolae Suciu și Claudiu Urse. Spectacolul are o durată de aproximativ o oră și nu este recomandat celor cu vârsta sub 10 ani.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*