Aeroportul sibian, pregătit pentru provocările aduse de summit, vizita Papei și primirea oficialităților NATO

Directorul general al Aeroportului Internaţional din Sibiu, Marius Gîrdea, dă asigurări că aeroportul este pregătit să facă faţă Summitului UE din 9 mai, vizitei Papei din 2 iunie, dar şi oficialilor NATO care urmează să sosească în centrul României, unde va fi înfiinţat un comandament.

În mai puţin de o lună de zile, în 9 mai, şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene, sute de invitaţi de rang înalt, aproximativ 900 de jurnalişti din Europa şi o sută de translatori vor fi prezenţi la Sibiu, la Summitul UE, majoritatea urmând să sosească pe Aeroportul Internaţional din Sibiu.

Marius Ioan Gîrdea

Compania Tarom a solicitat să opereze două zboruri pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, special pentru Summit, în zilele de 8 şi 10 mai.

„(…) Avem o solicitare din partea Tarom care va organiza un zbor Bruxelles – Sibiu şi Sibiu – Bruxelles pe data de 8 şi de 10, publicul ţintă fiind presa sau oficiali sau personal tehnic care se ocupă de pregătirea Summitului”, a declarat, ieri, directorul Aeroportului Internaţional Sibiu, Marius Gîrdea, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, toate aeronavele cu demnitari, dar şi cele cu scop medical vor ateriza la Sibiu. Nu toate avioanele vor fi parcate la Sibiu, unele urmând să stea pe alte aeroporturi din ţară.

În premieră în municipiul Sibiu, pe durata Summitului UE, pe aeroport se vor afla pregătite elicoptere şi o aeronavă medicală, iar în centrul oraşului vor fi amplasate corturi medicale.

„În partea de pregătire există inclusiv capacităţi de intervenţie, aeronave atât de tip avion, cât şi elicopter, care pot să asigure suport medical”, a anunţat Marius Gîrdea.

În cazul în care un oficial va avea nevoie de transfer rapid la un spital din străinătate, aeronava ce se va afla pe Aeroportul Internaţional din Sibiu va fi pregătită să zboare spre un spital din Germania.

„Pentru Summit lucrurile sunt pregătite. Am avut nenumărate discuţii cu reprezentanţii Ministerului de Interne şi Ministerului de Externe. Pe lângă UPU al nostru vor fi încă trei spitale mobile, amenajate în corturi şi sperăm că în felul acesta să putem face faţă. Va fi adus personal din judeţele limitrofe, ambulanţe, deci eu zic că totul va fi pregătit şi dacă ar fi să se întâmple ceva aici, să sperăm că putem face faţă şi oricum sunt spitale de rezervă Mureşul, Clujul şi Bucureştiul, plus un avion pentru Germania pregătit pe aeroport. Deci, cam acestea sunt pe scurt pregătirile pentru Summit”, a explicat recent, directorul celui mai mare spital public din judeţul Sibiu, Cornel Benchea.

Personalul Aeroportului Internaţional Sibiu nu va fi suplimentat pentru Summitul european, însă paza şi securitatea pe aeroport vor fi asigurate de toate instituţiile de profil din România.

„Ceea ce mai avem sunt mici reglaje de făcut, dar din punct de vedere organizatoric în ultimele luni am tot avut întâlniri, şedinţe de pregătire. Din partea Aeroportului nu. Pe partea de operaţional vom asigura cu personal propriu, dar pe partea de securitate şi pază acolo vom avea sprijin din partea multor instituţii ale statului care vor fi prezente pe perioada Summitului. Aici vorbim despre SPP, MApN etc.”, a explicat directorul aeroportului sibian, Marius Gîrdea.

În 9 mai, Sibiul va fi, pentru o zi, capitala politică a Uniunii Europene, aici urmând să se reunească şefii de stat şi de guvern din UE. Summitul se va desfăşura în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu din Piaţa Mare, iar preşedintele Klaus Iohannis va purta discuţii cu oaspeţii săi chiar în biroul unde a fost primar al municipiului, a spus recent primarul actual al oraşului, Astrid Fodor.

Conform Ministerului Afacerilor Externe, Summitul din 9 mai, dedicat viitorului Uniunii Europene şi viitoarei agende strategice a liderilor pentru perioada 2019 – 2024, va reuni la Sibiu şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.

Aeroportul sibian este pregătit să-l primească şi pe Papa Francisc, care va ateriza la Sibiu şi va decola de aici, în 2 iunie, cu avionul papal.

„În data de 2 va ateriza aici, urmând să facă un transfer către Blaj, ulterior, după-amiaza, după ora 17.00 va fi ceremonia de plecare din ţară. Eu cred că zborul, operaţiunile de aviaţie în legătură cu vizita Papei sunt mult mai simplu de gestionat decât ceea ce e la Summit. Aeronava nu va fi ceva foarte mare, ci ceva ce operăm frecvent la aeroport”, a adăugat Marius Gîrdea.

În perspectiva amplasării în Sibiu a unui comandament NATO, directorul Aeroportului Internaţional din Sibiu spune că aici pot ateriza şi decola orice fel de aeronave, care să transporte militari.

„Din câte am înţeles, comandamentul este unul de suport tehnic, vorbim de a transporta, în principiu, persoane. Şi atunci, pentru genul acesta de operaţiuni, facem faţă cu brio. Nu e nicio problemă”, a arătat directorul general al Aeroportului Internaţional Sibiu.

La Sibiu va fi înfiinţat Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est.

Aeroportul Internaţional Sibiu ocupă locul trei în topul aeroporturilor din Europa cu trafic sub cinci milioane de pasageri pe an, potrivit celor mai recente date comunicate de conducerea aeroportuară. Potrivit sursei citate, cel mai mare număr de pasageri de până acum înregistrat de Aeroportul Internaţional Sibiu a fost de peste 700.000 în 2018.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*