Aerul la control! Rezultatele măsurătorilor de poluare efectuate în Sibiu și Șura Mare

Valea Aurie este cartierul sibian cu aerul cel mai curat, potrivit unui raport întocmit de Asociația Apex din Sibiu în urma unei analize efectuate în decurs de șase luni.

„Concluziile raportului ne arată diferențele calitative ale aerului în cartierele monitorizate pe parcursul celor șase luni de monitorizare a calității aerului. Observăm că lunile de iarnă au avut un impact major în calitatea aerului din municipiul Sibiu și parte a zonei metropolitane. De altfel, se evidențiază calitatea superioară a aerului în timpul weekend-urilor, valorile indicate fiind net inferioare față de cele din timpul săptămânii. Cartierul Valea Aurie se evidențiază a fi cartierul cu cel mai calitativ aer respirabil la nivelul municipiului Sibiu, dintre toate cartiere monitorizate în cele șase luni de activitate a senzorilor. Valorile prezentate în acest raport exprimă valori medii la 24 de ore. Chiar dacă ne situăm ușor sub limita medie admisă, diverse evenimente precum arderea vegeției pe parcursul toamnei și a primăverii, zile cu indici de trafic ridicat, încălzirea cu masă lemnoasă a locuințelor sau a unor spații industriale produc depășiri punctuale peste limita medie admisă“, au precizat autorii raportului, Radu Crețu, Vlad Fișcălie, Tiberiu Mitrea, Mihai Ciufudean, Vlad Ilie, Bogdan Nicoară și Raul Dobra.

Platformă online

Raportul intermediar la 6 luni „Aerliber pentru Sibiu“ prezintă o imagine de ansamblu asupra poluării aerului, analizând datele PM1, PM2,5, PM10 raportate de stațiile de monitorizare de la sol de pe raza orașului Sibiu și parte a zonei metropolitane, agregate prin intermediul platformei de informații AerLiber.ro privind calitatea aerului.

„Comparând nivelurile de PM1, PM2.5, PM10 din raza de acoperire, Aer Liber se străduiește să evidențieze o mare varietate de provocări legate de calitatea aerului, precum și să sublinieze amenințarea reprezentată de poluarea atmosferică cauzată de om.

Conștientizarea poluării atmosferice le dă oamenilor posibilitatea de a lua măsuri pentru a îmbunătăți calitatea aerului și pentru a-și reduce expunerea personală. Astfel, raportul privind calitatea aerului la nivel local se bazează pe un subset de informații furnizate pe platforma online de informații privind calitatea aerului a Aer Liber și acoperă șase cartiere ale orașului Sibiu și o comună aflată în Zona Metropolitană“, se mai arată în comunicatul asociației.

Obiectiv

Obiectivul principal al proiectului pe termen mediu este creșterea gradului de conștientizare a locuitorilor din municipiul Sibiu si Zona Metropolitană cu privire la calitatea aerului și oferirea informațiilor, în timp real, prin instalarea de senzori în fiecare școală și grădiniță din municipiul Sibiu și Zona Metropolitană.

Semnal de alarmă

România s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai poluate țări din Europa. Concentrațiile de PM2,5 tind să fie mai mari în Europa de Sud și de Est decât în Europa de Nord și de Vest. Această tendință este deosebit de pronunțată în timpul iernii, când țările cu o dependență mai mare de energie pe bază de cărbune și arderea biomasei pentru încălzire observă cele mai mari fluctuații sezoniere.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*