AG Weinberger vine la Sala Thalia

Sâmbătă, 25 februarie, de la ora 19.00, Sala Thalia din Sibiu va găzdui un eveniment inedit: concertul #Gringotronic# al lui AG Weinberger

#Gringotronic# este un concept inedit, un spectacol multimedia care spune cele mai uimitoare poveşti ale secolului trecut spuse azi, în secolului XXI. Un spectacol care vorbeşte despre una dintre cele mai frumoase călătorii muzicale transpuse în imagine, de la blues-ul tradiţional şi până la electro, de la naşterea patefonului până la LI-Fi. Este povestea unui Gringo care pulsează viu, călătoreşte azi, în acordurile străzii deceniului 2. Povesteşte în imagini cele mai cuceritoare experienţe ale secolului trecut, dar cu tehnologia de azi.

Portret AG Weinberger

Cel mai bun interpret de blues pe care l-a dat România vreodată, inegalabilul AG Weinberger, s-a născut la Oradea în anul 1965. Chitarist de excepţie, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi TV, producător de albume, l-au definit ca fiind „întâiul misionar al muzicii blues”,  fiind supranumit de cǎtre critica de specialitate „Mr. Blues al României“. În 1998, este invitat la festivalul Bluestock, fiind singurul artist nonamerican acceptat să participe la celebra manifestare. În mai 2000, pleacă în „exil cultural” în Statele Unite, intrând astfel în marea competiţie a pieţei muzicale din America.

Primul album

„Nashville Calling”, întîiul album american semnat AG Weinberger, a fost înregistrat între noiembrie 2004 şi aprilie 2005, la Nashville, iar în 2006 este propus pentru nominalizare la Premiile Grammy pentru șapte categorii, fiind singurul artist de blues din România care a atins o astfel de performanță artistică la nivel mondial.

11 albume, nenumărate premii

B.B. King l-a considerat „un chitarist foarte bun, un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă”. Românul are 11 albume discografice, a scris muzica pentru 18 spectacole de teatru, a fost iniţiatorul şi fondatorul emisiunii „Acadeaua, cea mai dulce emisiune”, difuzată pe Radio România Tineret între 1995 şi 2000 şi pe  TVR 2 între 2012 şi 2013. A fost producător şi realizator pentru emisiunea radiofonică „Delfinariu”, difuzată pe Radio Contact între 1995 şi 2000, şi emisiunea TV „Interzis FM”, difuzată pe TVR1 în 2011. În 2011, a fost decorat cu „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler” de cǎtre Preşedinţia României, ca apreciere pentru cariera muzicală deosebită şi pentru eforturile constante de a descoperi şi de a promova noi talente.

În anul 2016, a fost distins cu „Premiul pentru cel mai bun artist de blues” al anului 2015, precum și cu „Premiul pentru cel mai bun album de blues”- „Mighty Business”, editat de casa de discuri a artistului, Big Foot Records.

Unde găsim bilete?

Biletele pentru eveniment se găsesc la casa de bilete a Filarmonicii, de luni până joi, între orele 12.00 și 16.00 şi sâmbătă înaintea concertului. Tichetele pot fi procurate şi de la Atrium Classic Café, Piața Mică 16.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*