Agenția Medicamentului din România a blocat producerea antiviralului Favipiravir de către Terapia Cluj

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, spune că a solicitat în urmă cu 6 luni să producă medicamentul Favipiravir în România, dar a fost ignorat de autorități.

Conform unor declarații făcute de Damian, Terapia Cluj ar fi făcut solicitări către Autoritatea Națională a Medicamentului pentru a putea produce acest medicament, dar nu a primit niciodată un răspuns. Medicamentul Favipiravir este extrem de căutat în această perioadă, fiind utilizat pentru tratarea formelor ușoare de COVID-19 în spitale.

„Noi am făcut inițial cerere în martie-aprilie și am revenit în iulie. Nu am primit răspuns la solicitarea noastră. Noi putem să aducem într-o lună 60.000 de cutii de favipiravir din import și să îl producem în țară în 6 luni. Este nevoie de așa mult timp pentru că e nevoie de teste-pilot etc. Dar până atunci poate apărea alt medicament, mai bun, cum e cel de la Merck”, a declarat Dragoș Damian, conform Libertatea.

Conducerea Autorității Naționale a Medicamentului a recunoscut că este posibil ca solicitarea lui Dragoș Damian „să se fi rătăcit pe undeva”.

„Am întrebat atât la proceduri naționale, cât și la inspecție, unde ar fi trebuit să vină această cerere (a Terapia – n.r.), iar colegii mei spun că nu au primit. E posibil să fi venit și să se fi rătăcit pe undeva. Încercăm să vedem ce s-a întâmplat. Dar eu sunt doar de două luni și abia aștept să revin la viața mea personală după câte lături s-au revărsat. Eu am venit în agenție din 12 iulie ca vicepreședinte și sunt președinte din 24 august”, a afirmat Robert Ancuceanu, omul care conduce Autoritatea Națională a Medicamentului din România.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*