Agricultură prosperă la Sibiu

 

 

 

 

Peste 650 de proiecte au fost depuse, până în prezent, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Sibiu, dintre care 32 au fost deja finalizate, valoare acestora ridicându-se la peste 10 milioane de euro. Pentru restul, plăţile în avans şi pentru proiectele în derulare depăşesc 12 milioane de euro.  Cele mai multe dintre acestea, respectiv 343, au fost depuse pe măsura 141, referitoare la sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă. Pe locul doi la solicitări, 80 de proiecte se încadrează la măsura 112, pentru instalarea tinerilor fermieri. Totodată, pentru aceasta din urmă, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a propus Comisiei Europene modificarea plafonului maxim al primei de instalare de la 25.000 la 40.000 de euro şi creşterea sprijinului acordat de la 10.000 la 12.000 de euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiunea minimă de 6 UDE, precum şi modificarea condiţiilor privind nivelul minim de pregătire profesională a beneficiarilor măsurii.

 

 

Proiecte de peste 22 de milioane de euro

 

Totodată, în prima sesiune de proiecte pentru măsura 141 – sprijinirea fermelor de semisubzistenţă, la Compartimentul de Dezvoltare Rurală Judeţean, Autoritatea de Management Teritorial, au mai fost depuse 359 de proiecte, în valoare de peste 2,693 milioane de euro. Acestea se află, în prezent, în curs de evaluare, afirmă reprezentanţii conducerii. Deşi numărul a fost de trei ori mai mare faţă de sesiunile anterioare, la nivel naţional Sibiul nu ocupă un loc tocmai fruntaş.

Cererile de finanţare înregistrate din martie 2008 şi până în prezent au crescut de cinci ori faţă de numărul solicitărilor din perioada 2000-2006, prin programul SAPARD, iar reprezentanţii OJPDRP Sibiu estimează că până în 2013, se va ajunge la 2.000 de proiecte. Până în prezent, suma nerambursabilă intrată în judeţul Sibiu se ridică la peste 22,6 milioane de euro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*