Alegeri prezidențiale 2019. Tot ce trebuie să știi despre votul de duminică!

Sibienii sunt așteptați la vot, la alegeri prezidențiale, în data de 10 noiembrie. Dacă în primul tur niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor de pe listele electorale permanente, pe data de 24 noiembrie se organizează al doilea tur de scrutin.

Data și programul alegerilor

Procesul de vot la alegeri prezidențiale începe duminică, 10 noiembrie la ora 7:00 și se va încheia la ora 21:00. Prin excepție, votarea în străinătate se desfășoară și în zilele de vineri și sâmbătă, 8 noiembrie și 9 noiembrie. În ziua de vineri, procesul de vot începe la ora locală 12:00 și se va încheia la ora locală 21:00, iar în ziua de sâmbătă, votarea începe la ora locală 7:00 și se va încheia la ora locală 21:00.

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, dar și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în secția de vot, își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23:59.

Acte de care ai nevoie pentru a vota

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România, care în ziua votării se află în țară, își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Secții de votare deschise în țară

La alegeri prezidențiale, sibienii vor vota la secția la care sunt arondați în conformitate cu domiciliul din actul de identitate.

Cei care în ziua de 10 noiembrie – ziua în care se organizează alegerile prezidențiale 2019 – nu se află în localitatea de domiciliu pot vota la orice secție, pe lista suplimentară.

Condițiile pentru validarea votului

În ziua votului, la secția la care sunt arondați, alegătorii trebuie să prezinte actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. După scanarea actului de identitatea și validare, alegătorii vor merge la masa la care sunt membrii biroului electoral. După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală, alegătorii primesc un buletin de vot și o ștampilă.

Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul.

Dacă este aglomerație și credeţi că secretul votului dumneavoastră poate fi încălcat, mai bine mai așteptaţi sau înștiințaţi președintele secției de votare. Accesul alegătorilor în sala de votare trebuie să aibă loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor.

314 polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători de la alte structuri operative vor asigura duminică paza și protecția celor 376 de secții de votare din județul Sibiu. La nivelul localurilor de vot, structurile teritoriale M.A.I. au finalizat controalele și verificările tehnice de specialitate, cu privire la condițiile ce trebuie îndeplinite din punct de vedere al securității și din punct de vedere al măsurilor de prevenire și de intervenție în caz de incendiu. Ordinea publică la nivelul județului Sibiu va fi asigurată de aproximativ 200 de angajați ai ministerului, iar alți 37 de specialişti vor fi pregătiți să verifice și să soluționeze sesizările privind posibile incidente electorale.

Cum se pune ștampila corect pe buletinul de vot

Pe buletinul de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT” se aplică pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. După aplicarea ștampilei, buletinul de vot se îndoaie, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară. Buletinul se introduce apoi în urnă.

Îndoirea greşită a buletinului de vot NU atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

Dacă aplicarea ștampilei se face în mod greșit, se poate solicita un nou buletin de vot, doar în cazul în care nu a fost introdus în urnă. Primul buletin va fi anulat.

După restituirea ștampilei, alegătorii își vor primi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” sau un timbru autocolant.

Cât costă alegerile

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a spus că alegerile prezidenţiale 2019 sunt cele mai scumpe de până acum.

„Sunt cele mai scumpe alegeri. Vorbim de 835 de secţii de votare în străinătate faţă de 441, faţă de 390 cât erau acum cinci ani în străinătate şi procesul de votare în străinătate este costisitor, dar este costisitor şi în ţară. Din 150 de milioane, 50 de milioane aproape sunt în străinătate, iar 100 de milioane în ţară”, a declarat preşedintele AEP, citat de digi24.ro.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea pe 24 noiembrie.

Candidații la alegerile prezidențiale 2019

Klaus Iohannis – candidatul PNL
Viorica Dăncilă – candidatul PSD
Dan Barna – candidatul Alianței USR-PLUS
Mircea Diaconu – candidat independent susținut de ALDE și Pro România
Theodor Paleologu – PMP
Kelemen Hunor – UDMR
Ramona Ioana Bruynssels – candidatul din partea Partidului Puterii Umaniste
Cătălin Ivan – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională
Alexandru Cumpănașu – candidat independent
Viorel Cataramă –  candidatul din partea Dreptei Liberale
Bogdan Stanoevici – candidat independent
John Ion Banu – candidat al Partidului Naţiunea Română
Ninel Peia – candidat din partea Partidul Neamul Românesc
Sebastian-Constantin Popescu – candidat Partidul Noua Românie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*