Alexandru Rafila: „România se află deja în valul 5 al pandemiei”

România se află deja în valul 5 al pandemiei, iar creșterea numărului de cazuri începe să se simtă și în spitale. Deocamdată e lentă, dar peste o săptămână sau două se va vedea și la ATI. Semnalul de alarmă a fost tras de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a avertizat că tulpină Omicron se transmite de cinci ori mai repede față de alte tulpini, dacă nu avem nicio măsură de protecție, informează Digi24.

„20% dintre infectările cu Omicron nu au legătură cu alte cazuri sau călătorii, iar asta înseamnă că începe să fie o transmitere comunitară”, a mai adăugat ministrul.

În săptămânile următoare transmiterea va fi susținută, a mai spus Alexandru Rafila.

„Deja ne găsim practic în valul 5 al pandemiei.

Din 20 decembrie până în 5 ianuarie, remarcați trendul crescător al numărului de cazuri. Deja în 5 ianuarie aveam în jur de 3.000 de cazuri, între timp lucrul acesta s-a schimbat destul de mult în ultimul timp. Procentul de pozitivitate a evoluat de la sub 2 la sută la peste 6 la sută în 5 ianuarie. Ne găsim pe un trend crescător.

Cea mai mare proporție – o cincime din aceste cazuri – au fost în București, dacă mai adăugăm și Ilfov depășim 20 la sută. Județele cele mai afectate Cluj, Timiș și Iași.

Începe să fie transmitere comunitară în România. Deocamdată este sporadică, în zilele următoare e posibil să asistăm la o transmitere comunitară susținută cu această nouă tulpină. Încă există circulație și îmbolnăvire cu Delta”, a declarat Alexandru Rafila.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*