“Alianță pentru viață”, la Sibiu, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Academia Forțelor Terestre  „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu și Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu au încheiat un protocol în vederea donării de sânge și/sau componente sanguine umane.

Parteneriatul are drept scop asigurarea cantității de sânge şi componente sanguine umane necesare desfășurării actului medical pentru pacienții internați în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. Obiectul protocolului de colaborare îl reprezintă cooperarea interinstituţională în vederea derulării de activități de mobilizare a persoanelor în vederea donării de sânge, pentru creșterea stocului de sânge necesar efectuării tratamentului transfuzional pacienților internați în cadrul celei mai mari instituții a județului.

Conform acestuia AFT Sibiu va realiza: promovarea importanței donării voluntare a sângelui şi a componentelor sanguine umane în rândul studenților/cursanților și a personalului Academiei; mobilizarea potenţialilor donatori de sânge şi componente sanguine umane și îndrumarea acestora către Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu; asigurarea programării potenţialilor donatori de sânge şi componente sanguine umane, în vederea donării, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină.

“Suntem onoraţi să facem parte din acest parteneriat al cărui scop este acela de a salva vieţi. Academia Forţelor Terestre este o organizaţie care se manifestă activ în viaţa comunităţii locale, care a înţeles că este important să îşi educe studenţii astfel încât aceştia să devină cetăţeni cu spirit civic care să manifeste empatie faţă de cei aflaţi în suferinţă. În permanenţă am răspuns cu promptitudine tuturor apelurilor umanitare adresate până în prezent, fiind conştienţi de faptul că fiecare picătură de sânge donată poate să însemne o viaţă salvată. Ne dorim ca acest parteneriat să aibă viaţă lungă aşa cum sperăm să fie şi a acelora care au nevoie de contribuţia noastră”, a declarat rectorul AFT Sibiu, Ghiță Bârsan.

La rândul său spitalul va facilita accesul potenţialilor donatori de sânge şi componente sanguine umane la actul donării. “Mulțumim Academiei Forțelor Terestre Sibiu pentru deschidere și implicare în procesul de donare de sânge și Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu pentru activitatea și eforturile de a asigura stocurile necesare. Prin acest gest, donatorii vin în sprijinul semenilor aflaţi în suferinţă și este un gest dătător de speranță pe care sperăm să-l urmeze cât mai mulți oameni și, de ce nu, și alte instituții”, a transmis managerul SCJU Sibiu, Florin Neag.

“Oricine poate avea nevoie, la un moment dat, de sânge. Un accident, o intervenție chirurgicală, o boală hematologică gravă pot duce la pierderi masive de sânge și pot pune în pericol viața celui afectat. Mulțumită celor care donează sânge anonim, sunt salvate multe vieți. De aceea este în interesul tuturor să existe rezerve de sânge sigure. Educația joacă un rol important în menținerea stării de sănătate a unei societăți și în cultivarea unei atitudini pozitive față de donarea de sânge. Mulțumim Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu și Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu  pentru implicare în acțiunea de promovare a donării de sânge. De asemenea, mulțumim celor care, prin gestul lor de a dona sânge vin în ajutorul persoanelor aflate în suferință,” a precizat dr. Daniela Ureche, directorul CTS Sibiu.

Parteneriat lansat de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Prima rundă de donare s-a desfășurat chiar de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, sărbătorită azi, 14 iunie. Începând din 2005, această zi este marcată la nivel mondial ca fiind Ziua Donatorului de Sânge. Un gest simbolic de mulțumire pentru donatorii din întreaga lume și, totodată, o încercare de a conștientiza opinia publică cu privire la importanța acestei activități.

Pentru personalul CTS Sibiu este însă o zi normală de lucru. O zi în care au primit donatori din partea AFT Sibiu: 12 studenți ai academiei s-au prezentat pentru donare la ora 10.30. Sunt primii dintr-un proiect pe termen lung, care se va concretiza în etape săptămânale de donare din partea personalului și studenților AFT Sibiu (UM1512).

“Ziua de 14 iunie a fost stabilită de către Organizația Mondială a Sănătății ca Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, pentru că este ziua de naștere a lui Karl Landsteiner, cel care a descris prima dată grupele sanguine în sistemul OAB. Este o ocazie de a aduce în atenție importanța actului donării și de a le mulțumi pentru generozitate celor care donează voluntar sânge venind astfel  în ajutorul semenilor lor” a mai precizat dr. Daniela Ureche.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*