Am adus Cupa la Sibiu. Încă scriem istorie!

După 20 de ani, suporterii baschetului din municipiul Sibiu trăiesc din nou momente de bucurie unice.

Aseară, CSU Sibiu a câștigat Cupa României, pentru prima dată în istoria clubului, învingând în finală CSU CSM Oradea. Scorul finalei jucate în BT Arena, la Cluj-Napoca, a fost 88 – 78 (26 – 21, 21 – 24, 21 – 18 și 20 – 15).

CSU Sibiu a câștigat titlurile naționale în competiția internă în 1995 și 1999, însă de atunci am fost mereu aproape de un nou trofeu, însă de fiecare dată am clacat pe final, indiferent că a fost vorba de campionat sau Cupa României. Tot ghinionul din ultimele două decenii a fost spălat de actualii componenți ai echipei și de către cei doi antrenori, Dan Fleșeriu și Cătălin Vulc. Practic, familia Vulc, cea care a scris istorie pentru baschetul sibian de după Revoluție, aduce un nou trofeu Sibiului. Ca antrenor, Mircea Vulc a contribuit la cele două titluri naționale cucerite, în timp ce actualul secund Cătălin Vulc, fost jucător al echipei la titlul din 1999, scrie o nouă pagină de istorie pentru baschetul din orașul de pe Cibin. Poate nimeni altul decât Cătălin știe cel mai bine prin ce a trecut CSU Sibiu în ultimii 20 de ani. Felicitări merită și tehnicianul Dan Fleșeriu, care ne-a convins că Sibiul poate cuceri un nou trofeu în baschetul românesc, componenții lotului, în special contingentul de jucători americani care au adus în Sala Transilvania baschetul total și lituanianul Justas tamulis, dar și staff-ul administrativ și tehnic, care a construit pas cu pas în ultimii ani, echipa care acum a câștigat Cupa României. La toate acestea, se adaugă galeria uluitoare, formată din adevărați iubitori ai baschetului. Aceștia au fost alături de favoriți și la Cluj, unde și-au consolidat statutul de cea mai frumoasă galerie din țară. Baschetbaliștii sibieni au jucat într-o atmosferă comparabilă cu cea de pe teren propriu, fiind împinși spre victoria finală.

Se vede eventul

Pentru prima dată în istoria clubului, CSU Sibiu țintește primul event, adică obținerea titlului național și Cupa României în același sezon. După disputarea Final – Four-ului Cupei Românei de la Cluj, echipa sibiană pornește cu prima șansă și la câștigarea campionatului, mai ales că a câștigat turneul TOP 6. Totodată, CSU Sibiu devine a doua echipă din județul Sibiu care cucerește Cupa României, după dubla realizată de CS Gaz Metan Mediaș în anii 2011 și 2013. Practic, suporterii baschetului din județ se mândresc cu trei trofee cucerite în Cupa României.

Această prezentare necesită JavaScript.

La finala din BT Arena au asistat aproape 3.000 de oameni, o prezență scăzută, dar pe undeva normală ca urmare a înfrângerii suferite de gazdele Final Four-ului, U BT Cluj-Napoca, în semifinale în fața Oradei. Practic, spectatorii finalei au fost membrii celor două galerii, dar și adevărații iubitori ai baschetului. CSU Sibiu a fost susținută de aproape 450 de suporteri, în timp ce CSU CSM Oradea a fost încurajată de peste 150 de suporteri. Sibienii au realizat o coregrafie care a semănat cu cea cu care suntem obișnuiți pe teren propriu la marile meciuri din Sala Transilvania.

Cronica unui succes istoric

S-au înfruntat două echipe care au în palmares până acum câte două titluri de campioană națională fiecare, CSU Sibiu învingătoare în 1995 și 1999, în timp ce CSU CSM Oradea a câștigat Liga Națională de Baschet Masculin în sezoanele 2016 și 2018. Însă nici una dintre team-uri nu a câștigat vreodată Cupa României.

Partida a debutat sub semnul echilibrului, însă după câteva minute, sibienii au controlat jocul, semn că tactica antrenorului Dan Fleșeriu este una oportună. În aceste condiții, primul sfert s-a încheiat cu 26 – 21 pentru CSU Sibiu. A urmat sfertul 2, în care orădenii și-au revenit, au început să-și pună în practică schemele tactice gândite de antrenorul Cristian Achim. Mai mult, se poate spune că CSU CSM Oradea a pus stăpânire pe joc la jumătatea sfertului 2. Sibienii au însă o trăsărire de orgoliu, iar pe finalul parțialului au revenit în joc. Cu toate că Oradea s-a impus în sfertul 2, cu 24 – 21, CSU Sibiu a reușit să intre în avantaj la pauză: 47 – 45.

După ce fiecare echipă a câștigat un sfert, dar pe total sibienii conduceau cu 2 puncte, parțialul a treilea s-a desfășurat sub semnului echității, fiecare formație fiind atentă la detaliile tehnice și menținerea posesiei cât mai mult. În sfertul 3, scorul indica la un moment dat 13 – 13, însă au urmat câteva recuperări și acțiuni explozive ale sibienilor care s-au distanțat la 5 puncte, ținând cont de punctele realizate în acest acest parțial: 18 – 13, iar la general, tabela de marcaj indica 65 – 58 pentru Sibiu. În sfertul 3, CSU s-a impus cu 21 – 18, iar după trei parțiale scorul general era 68 – 63 pentru baschetbaliștii sibieni. Așadar, doar 10 minute îi mai despărțea pe sibieni de primul trofeu Cupa României din istoria clubului. Cu toate că au început mai timid, poate și din cauza presiunii sub care se aflau, jucătorii sibieni au reușit să termine partida în forță. Oradea a egalat în ultimele 3 minute la 77, iar de aici și până la final pe teren a existat doar Sibiul. Puternic încurajată de suporterii să, CSU a sigilat jumătatea proprie, astfel că de la 77 – 77 egal, doar baschetbaliștii sibieni au avut inițiativă. Orădenii, sub presiunea scorului și în criză de timp, au clacat. CSU Sibiu și-a adjudecat sfertul 4 cu 20 – 15. Scorul final al întâlnirii a fost 88 – 78 Așadar, CSU Sibiu câștiga finala și își trece în palmares trofeul Cupa României, a doua competiție ca importanță în baschetul autohton.

Justas Tamulis a fost cel mai bun om al echipei de pe Cibin, cu 20 puncte, 1 recuperare, 1 pase decisivă. Au mai jucat pentru echipa antrenată de Dan Fleşeriu: Kevin Christopher Hardy 17 p, 5 rec, 6 pd, Monyea Durrell Pratt 13 p, 11 rec, 6 pd, Mirel Dragoste11 p, 1 rec, 1 pd, Christopher Cooper Williams 11 p, 6 rec, 1 pd, Lucas Tohatan 9 p, 1 pd, Randal Alan Falker 3 p, 8 rec, Isaiah Lemart Philmore 4 p, 1 rec, Aurelian Gavriloaia 1 rec.

Mai greu decât ne așteptam

BC CSU Sibiu s-a calificat, miercuri seara, în finala Cupei României la baschet masculin după ce a învins-o pe Dinamo Ştiinţa Bucureşti cu scorul de 82-78 (21-17, 22-16, 19-21, 20-24), în prima semifinală a competiţiei. Dinamo a condus ultima oară cu 6 minute şi jumătate înainte de final, 65-64, dar echipa de pe Cibin a reuşit 5 puncte consecutive şi a preluat controlul. CSU avea 74-66 când mai erau trei minute şi a obţinut victoria, în ciuda unei ofensive de final a echipei bucureştene. Trebuie amintit că Dinamo abia s-a calificat în play-off, însă este echipa care deține cele mai multe titluri de campioană națională – 22.

BC CSU Sibiu

  • Lotul de jucători: FALKER Randal Alan (USA) – 2.01m, HARDY Kevin Christopher (USA) – 1.90m, TOHĂTAN Lucas (ROM) – 1.88m, TAMULIS Justas (Lituania) – 1.95m, PRATT Monyea Durell (USA) – 1.98m, DRAGOSTE Mirel (ROM) – 1.83m, GAVRILOAIA Aurelian (ROM) – 1.90m, BROSSER Wilhelm (ROM) – 1.94m, VARGA Alexandru- Cristian (ROM) – 1.90m, COOPER  Christopher (USA) – 2.05m, GHEORGHE Dragoș (ROM) – 2.03m, PHILMORE Isaiah-Lemart (USA) – 2.03 m, EWING George Daniel (ROM) – 1.90m
  • Antrenori: FLEȘERIU Dan și VULC Cătălin
  • Staff-ul tehnic și administrativ: FLOCA  Horațiu – director, BUDULECI Laurențiu – președintele secției de baschet, GEORGESCU Ionuț – Team Manager, VIȘAN Gabriela – marketing & PR, MUREȘANU Alexandru – Preparator Fizic, PUNGĂ Cătălin-Ciprian – maseur.

CS Gaz Metan Mediaș, dublă câștigătoare a Cupei României

Formația medieșeană a câștigat primul trofeu în Cupa României pentru județul Sibiu. Și a repetat performanța după alți doi ani. CS Gaz Metan Mediaș, secția de baschet, are în palmares două trofee în Cupa României, obținute în 2011 și 2013. La primul trofeu, medieșenii au învins Steaua Turabo București, la Tg. Mureș, scor 71 – 61, în timp ce ediția din 2013 a Cupei României au învins, în finală, la Timișoara, U BT Cluj-Napoca, scor 76 – 62. Din păcate, vicecampioana națională din sezonul 2010 a fost desființată în 2016, din cauza problemelor financiare.


Cosmin PAL

foto: Lucia Maria MĂDAS, Tibor DEMETER

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*