Am fost sâmbătă în Piața Volantă Transilvania. A meritat

Legumele proaspete, brânzeturile, produsele de patiserie sunt la mare căutare în această perioadă in Sibiu.

În fiecare sâmbătă, timp de câteva ore, în Piața Volantă Transilvania, sibienii au ocazia sa achiziționeze produse tradiționale și naturale direct de la producătorii locali.

Sâmbăta trecută am avut ocazia să ne aflăm și noi în piață, un loc plin de culoare și arome care parcă nu te lasă să pleci fără să cumperi ceva, unde am stat de vorbă cu câțiva dintre comercianții prezenți. Printre aceștia am avut ocazia sa o întâlnesc pe Ana Blezu, o doamnă simpatică din Rășinari, care vinde la taraba sa o gamă largă de legume cultivate în grădina proprie. După o lungă perioadă de muncă grea în grădină, Ana Blezu se bucură să-și primească răsplata binemeritată.

Femeia ne-a mărturisit că a învățat să cultive legume din familie și că, de mică, a fost obișnuită să muncească și să își câștige existența din agricultură.

„A fost ceva din moștenire, așa ne-am născut, cu munca câmpului,” mărturisește ea.

Produsele pe care le expune sunt cultivate în grădina proprie, alături de familia sa. Ana Blezu spue că în viitor va rămâne să vândă tot în piață, deoarece nu găsește forță de muncă să producă mai mult. Consideră că principalul atu al produselor ei este faptul că sunt naturale, iar asta le dă un gust mult mai bun.

Întrebată dacă ar fi dispusă să colaboreze cu un lanț de magazine, Ana Blezu a declarat că nu dorește deocamdată acest lucru, tocmai din motivul enunțat anterior, și anume pentru faptul că nu reușește să găsească forță de muncă pentru a-și spori recolta.

„Nu aș vrea, pentru că nu am cu cine să muncesc, ca să produc mai mult decât în prezent” spune ea.

Cosmina Chirca vine din Sadu și pune la dispoziția cumpărătorilor produse lactate de cea mai bună calitate.

„Nu am o rețetă specială! Tot ce fac, fac cu drag. La noi e natural totul, produse din lapte de casă,” spune ea.

La fel ca în cazul Anei Blezu și Cosmina Chirca a ajuns să practice această activitate din generație în generație și iubește ceea ce face.

 

 

 

Pentru viitor nu plănuiește imposibilul. Își dorește doar să îi meargă în continuare afacerea. Femeia consideră că produsele sale sunt bine primite datorită faptului că sunt ecologice. Un alt motiv care crește vânzarea mărfii este faptul că doritorilor li se oferă posibilitatea de a degusta marfa înainte de vânzare. Produsele sunt fabricate din lapte de oaie, sau din lapte de vacă, fără nici un fel de adaos de alte substanțe.

Cosmina nu dorește să se extindă și mărturisește că este foarte mulțumită de ce a reușit să facă până acum.

„Sunt foarte mulțumită cu ce am! Vând și aici, la Transilvania și la Piața Cibin.”

Pe cele două, dar și mulți alți producători le găsiți în fiecare sâmbătă începând cu ora 8 și până la ora 12 la Piața Volantă de lângă Sala Transilvania.

Autor: Andrei Rachieru, student la Jurnalism

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*