Ambasadorul României în Qatar: spectacolul „Junilor Sibiului” – un eveniment cultural de excepţie

Pentru o sală arhiplină au dansat „Junii Sibiului” în Doha, în data de 9 decembrie 2016, bucurând sufletele a sute de români. Reacţiile s-au văzut în zecile de mesaje semnate de spectatorii prezenţi, precum şi în Scrisoarea de mulţumire transmisă de Excelenţa Sa Cristian Tudor, Ambasadorul României în Statul Qatar, către Silvia Macrea, coregraf al Ansamblului şi manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu.

Prin Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia și Moldova au călătorit „Junii Sibiului” alături de cei aproape 500 de români, de personalităţi culturale locale şi de reprezentanţi ai corpului diplomatic, prezenţi în 9 decembrie 2016, la Centrul Cultural Katara din Doha. Pe tot parcursul acestui regal folcloric, membrii Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” au prezentat 11 costume din diferite zone etnografice ale ţării, 6 obiceiuri şi 11 suite coregrafice. Conceptul spectacolului, semnat de Silvia Macrea, măiestria tehnică şi artistică a dansatorilor şi a interpretului Ovidiu Homorodean au fost punctate cu ropote de aplauze de publicul larg şi oficialii români şi qatarezi prezenţi. „Atunci când urcăm pe scenă, pentru noi nu există bucurie mai mare decât fericirea pe care o citim pe chipurile spectatorilor. La Doha am trăit sentimentul că, încă o dată, am reuşit să aducem fericire în inimile românilor ce trăiesc departe de ţară; aplauzele lor şi cuvintele pline de căldură sunt cea mai mare răsplata pe care Junii Sibiului o pot primi. Aprecierile corpului diplomatic din Qatar, îndeosebi ale Excelenţei Sale Cristian Tudor ne onorează în mod deosebit; mulţumim Ambasadei României în Statul Qatar şi Institutului Cultural Român pentru această colaborare extraordinară”, declară Silvia Macrea.

Un eveniment culturala de excepţie

Într-o Scrisoare de felicitare transmisă în data de 13 decembrie 2016, Excelenţa Sa Cristian Tudor, Ambasadorul României în Statul Qatar, subliniază că spectacolul susţinut de ansamblul sibian s-a constituit într-un veritabil eveniment cultural, „o premieră în Statul Qatar şi a fost deosebit de apreciat de către corpul diplomatic acreditat la Doha, oficialii qatarezi, dar mai ales de către minunata comunitate de români din Qatar.”

Excelenţa Sa adaugă: „Subliniez faptul că eu, personal am admirat în mod deosebit spectacolul, punerea în scenă cu atâta măiestrie a vechilor tradiţii româneşti, precum Capra şi Ursul, Împodobitul bradului de nuntă, Govia, dar şi interpretarea talentatului solist Ovidiu Homorodean, toate acestea constituind o contribuţie preţioasă la promovarea valorilor tradiţionale româneşti. Bucuria, talentul şi căldura cu care artiştii Ansamblului Folcloric „Cindrelul-Junii Sibiului” au oferit acest spectacol au constituit nu doar un demers inedit şi meritoriu, ci şi o dovadă peremptorie a faptului că actul cultural, în genere, şi creaţia artistică, cu deosebire, deţin un potenţial semnificativ de a contribui la o mai bună cunoaştere, apropiere, dialog, precum şi la o îmbogăţire a punţilor de comunicare între popoare.”

„Ne-ați oferit un spectacol de vis”

Cu mult drag au primit românii din Qatar spectacolul oferit de „Junii Sibiului”, dovadă stând iile, brâurile tricolor, cocardele purtate de public, precum şi zecile de mesaje de felicitare transmise după reprezentaţie:

* Data de 9 decembrie e o zi specială în care am întâlnit oameni speciali cu o căldură sufletească aparte, aceștia fiind „Junii Sibiului” care au venit să ne bucure sufletele la cererea Domnului Ambasador Cristian Tudor în Statul Qatar… Mulțumim Centrului Creaţiei Junii Sibiului… Cu respect, Marius Chirvase (Sibiu) – 41 ani, în Qatar de 5 ani;

* Super spectacol!!! Ceva ce am așteptat de mulți ani să se întâmple în Qatar -Doha. Mii de felicitări Junilor. Ne-au umplut sufletele de bucurie cu un spectacol extraordinar. Mulțumim Excelenţei Sale Ambasadorul României, domnul Cristian Tudor. – Adina Maria Chirvase, 39 ani Sibiu, în Qatar de 5 ani;

* Am petrecut o seara minunată, alături de voi, niște oameni minunați. Ne-ați oferit un spectacol de vis, cu dansuri şi cântece populare din toate zonele ţării noastre şi ne-ați mai diminuat dorul de casă; spectacolul a fost plin de culoare, veselie, lumină, căldură şi, nu în ultimul rând, de perfecțiune şi profesionalism. Vă mulțumesc, oameni dragi – „Juni ai Sibiului” și vă doresc ca fiecare dans şi cântec oferit pentru noi să vă fie trimis înapoi de către Dumnezeu sub formă de fericire, iubire și visuri împlinite! Vreau să mulțumesc şi Ambasadei României, mai ales Domnului Ambasador Cristian Tudor, pentru acest moment unic, moment care ne-a făcut să ne simțim că suntem acasă de sărbători. Sărbători Fericite şi un An Bun cu Sănătate! Florentina Ciudomirov – 36 ani, București;

* Cu sufletul la gură am așteptat momentul apariției pe scena din Katara a minunaților dansatori ai Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”. Sentimentul a fost de nedescris, ca o zi de sărbătoare, sute de români cu mic cu mare, copilași îmbrăcaţi în port popular, doamne care îşi purtau cu mândrie ia românească. Şi cum să nu tremuri de emoție, când într-o ţară arabă, poți să simți că ești român, deși ești departe de casă. Evenimentul a fost foarte frumos organizat, dansatorii ne-au purtat prin toate regiunile ţării noastre dragi prin dansuri, port popular plin de culoare, tradiții şi cântece autentice. Vă mulțumim că ne-ați adus România în suflete! Semnat: o iubitoare de tradiție, de folclor, de ţară! – Birla Ionela, Mangalia;

* Foarte frumos spectacol! Ceva ce am așteptat de mulți ani să se întâmple și în Qatar. Felicitări „Junilor” și mulțumiri Ambasadei. – Alexandrina Olariu.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*