Amenda de 10 000 de lei pentru Asociația Prietenii Berzelor a fost înlocuită în instanță cu un avertisment

Pe 2 aprilie 2021, Asociaţia Prietenii Berzelor era sancţionată de către Garda de Mediu Sibiu cu amenda maximă, în valoare de 10.000 de lei, pentru implicarea în salvarea a doi pui de urs găsiţi în localitatea Biertan.

„A urmat o perioadă extrem de provocatoare. Am hotărât să contestăm în instanţă sancţiunea primită. La audierea la care am fost  chemaţi de către reprezentanţii GNM Sibiu am declarat exact cum s-au desfăşurat lucrurile, câte telefoane au fost date în ziua aceea şi  câte instituţii au fost contactate. Tot ceea ce am făcut a fost pentru salvarea lor, aceştia fiind  duşi la Sanctuarul de urşi AMP Libearty, din Zărneşti, tocmai pentru că era cel mai apropiat loc unde puteau primi ajutor de specialitate. Şi, la acel moment, aveau probleme cu digestia, scaune apoase şi riscau să intre într-o stare de deshidratare extremă. Însă, din păcate, nimic din toate acestea nu au contat pentru reprezentanţii Gărzii de Mediu Sibiu, care a hotărât că merităm cea mai aspră sancţiune” se arată într-un comunicat al Asociației Prietenii Berzelor.

În data de 22 decembrie 2021, Judecătoria Sibiu a înlocuit sancţiunea amenzii cu avertisment. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de 30 de zile.

„Ştim că nu s-a terminat aici. În paralel se desfăşoară şi cercetarea penală şi, cu toate că până în momentul de faţă există două ordonanţe de clasare, se solicită în continuare urmărirea penală a preşedintei Asociaţiei Prietenii Berzelor, Miruna Gritu, pentru că a transportat puii de urs la Zărneşti.

Nu vom înţelege niciodată risipa de resurse şi energie din acest caz. Ne face să credem că la Sibiu nu există alte probleme legate de mediu şi ne dorim să trăim cândva într-o ţară în care fiecare instituţie publică să se implice cu aceeaşi îndârjire şi atunci când vine vorba de problemele  reale pe care trebuie să le gestioneze.

Dorim să le mulţumim din suflet avocaţilor noştri pentru sprijinul acordat şi tuturor celor ce ne înţeleg munca şi au rămas alături de noi şi în această perioadă” se mai spune în comunicat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*