Amenzile primite de primari și șefii de instituții vor fi plătite din banii cetățenilor

Parlamentul a votat o lege controversată prin care primari și șefii de instituții sunt scutiți de la plata amenzilor din propriul buzunar.

Foto: Facebook – captură ecran – Camera Deputaților

Parlamentul a votat modificarea unei legi, astfel încât amenzile pentru neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu să fie plătite de către cetățeni (din bani publici) și nu din buzunarul șefilor de instituții, inclusiv în cazul primarilor.

Potrivit europalibera.org, totul a pornit de la decizia Curții Constituționale prin care șefii de instituții nu pot fi acuzați de abuz în serviciu dacă nu au încălcat o lege primară. Modalitatea prin care pot să fie sancționați pentru ceea ce au făcut rămâne amenda dată de instanțele de judecată pentru că nu și-au îndeplinit atribuțiile.

Parlamentul a modificat acum legea, iar aceste amenzi vor fi plătite de acum din banii cetățenilor, nu a șefilor de instituții, cum a fost până acum.

Legea actuală este formulată în felul următor: „La cererea creditorului, instanța de executare aplică conducătorului autorității publice sau, după caz, persoanei obligate o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului îi acordă penalități”, potrivit sursei citate.

Legea va fi modificată în felul următor: „La cererea creditorului, instanţa de executare, prin hotărâre dată cu citarea părţilor, aplică persoanei juridice, autorităţii sau instituţiei publice, după caz, o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului îi acordă penalităţi, în condiţiile art. 906 din Codul de procedură civilă pentru un termen maximum de 3 luni, socotit de la data comunicării încheierii privind stabilirea amenzii”.

Legea a trecut de Camera Deputaților și Senat în timp record, mai scrie sursa citată, fiind înregistrată în procedură de urgență la Senat pe 24 noiembrie 2022.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*