Amintirea unui OM: Robert Blaj

”M-am îndrăgostit de pădure înainte de a mă naște, cred că este un dar de la Dumnezeu, iar în fața frumuseții naturii mă simt eu însumi” – Robert Blaj (1959 – 2021)

Luni se împlinește un an de cand Sibiul a pierdut o personalitate de elită a silviculturii românești și un reprezentant marcant al mediului academic – Robert Blaj.

Coleg, prieten, soț și tată

Cunoscuții și colegii și-l amintesc drept un profesionist desăvârșit, excelent organizator, lider abil și bun coleg, cetățean devotat și mereu implicat în dezvoltarea comunității locale.

Apropiații și familia încă deplâng plecarea celui pe care l-au considerat un om exceptional. ”Robert era un om cald, cu toate acestea extrem de organizat, punctual și conștiincios. Pentru el pădurea era totul….apoi urma restul. Era pasionat de viticultură, citea enorm, scria la fel de mult și adora să călătorească. Pot spune că am văzut aproape tot globul împreună. Și încă nu îmi pot reveni după pierdearea lui. Am fost unul lângă celălalt timp de 42 de ani, dintre care 38 de ani ca soț și soție.

Cele mai frumoase era sfârșiturile de săptămână împreună, în familie. Muncea enorm și abia aștepta acele zile pe care le petreceam împreună, acasă. Era atât de mândru de cei doi băieți ai noști!”, povestește Marilena Blaj, despre omul alături de care a stat întreaga viață.

”A plecat dintre noi senin, conștient, împăcat. Mi-a spus că nimic nu e întâmplător, a închis ochii și a plecat! Nicio clipă nu am crezut că se va întâmpla așa ceva”, spune doamna Marilena Blaj, despre ultimele momente ale soțului său care suferea de o boală care nu a mai putut fi tratată. Avea 62 de ani.

Profesionist desăvârșit

După absolvirea Liceului Silvic din Timișoara și a Facultății de Silvicultură din Brașov, Robert Blaj și-a început activitatea profesională în anul 1984. Din 1990, activează la Sibiu, unde a condus Direcția Silvică în trei rânduri – 1999-2001, 2005-2009 și din 2016 până în 2021.

Pasionat de lectură, călătorii și fotografie, Robert Blaj a dublat preocupările sale profesionale cu eforturi altruiste pentru bunul mers al societății, fiind, astfel, membru al Forumului Democrat al Germanilor din România încă din anul 1991, al Consiliului Cinegetic Internațional (din 2000) și al Lions Club Brukenthal Sibiu, alături de care a desfășurat numeroase acțiuni filantropice.

A fost inginer diplomat în Inginerie Economică, cu master în Managementul Calității în 2005, doctor în Silvicultură al Universității Transilvania din Brașov, 2008 și cercetător postdoctoral în domeniul biodiversității, la Institutul Național de Cercetări Economice Costin C. Kirițescu al Academiei Române, în perioada 2011-2013. În cei 20 de ani de activitate didactică în cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu are publicate 8 proiecte științifice și peste 30 de lucrări de specialitate publicate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*