AMINTIREA ZILEI. Planurile lui Maricuța, fostul primar al Șelimbărului

Sibiul are o tradiție îndelungată în Echitație, acest sport plin de eleganță. Cu unul dintre cele mai puternice centre hipice din țară, a dat mereu campioni naționali și balcanici, a organizat evenimente de cel mai înalt nivel. Un asemenea concurs a avut loc în 2005. Pasionat de cai, fostul primar al Șelimbărului, Daniel Maricuța, aflat în perioada sa de glorie, a reușit să aducă la Sibiu o etapă de Cupă Mondială. Spera ca întrecerea să devină cea mai puternică din sud-estul Europei. Competiția a costat organizatorii nu mai puțin de un miliard de lei vechi.

Între timp, Daniel Maricuța a fost cercetat penal în cel mai mare dosar de corupție instrumentat vreodată în județul Sibiu. Planurile privind dezvoltarea bazei hipice au fost abandonate, iar concursurile se mai țin la Sibiu din pasiunea și determinarea unor oameni frumoși, care iubesc cu toată ființa acest sport nobil.

DESPRE cum a fost atmosfera la concursul de CUPĂ MONDIALĂ din 2005, care erau planurile din acele vremuri ale fostului primar al Șelimbărului, despre visul său de a ajunge la Olimpiadă, găsiți amănunte în articolul publicat după întrecere:

Călare pe harta Europei

„Hipodromul din Vasile Aaron s-a animat, în week-end (iunie 2005), pentru o nouă etapă de Cupă Mondială. Concursul a avut parte de o audiență record. Românii s-au abonat la trofee. Daniel Maricuța, principalul organizator al concursului, speră ca întrecerea să devină cea mai puternică din sud-estul Europei”

„Sibiul a fost și va rămâne unul dintre cele mai puternice centre hipice din țară. După câțiva ani de decădere, orașul de pe Cibin se află din nou în prim-plan. Nu doar prin rezultatele obținute de sportivi, ci și pe plan organizatoric. Pentru al doilea an consecutiv, în organizarea Clubului Ecvestru Transilvania, în colaborare cu Federația Ecvestră din România, Sibiul a găzduit o etapă de Cupă Mondială. Concursul, catalogat cu trei stele, a avut parte de concurenți din patru țări și s-a bucurat de un succes enorm.

Etapă de Cupă Mondială

Pentru al doilea an consecutiv, Sibiul a găzduit o etapă de Cupă Mondială. Derulat sub titulatura Concursul de Călărie CSIO – Etapă de Cupă Mondială, competiția a reunit la start cei mai buni călăreți din România, dar și concurenți din Ungaria, Bulgaria și Rusia. Un pas înainte față de sezonul trecut, când la start s-au prezentat doar reprezentanții a trei națiuni. Tocmai de aceea, la final, Daniel Maricuța, președintele executiv al întrecerii organizate de Clubul Ecvestru Transilvania, era foarte fericit. „E destul de greu să obții organizarea unui asemenea concurs, dar și satisfacțiile sunt pe măsură. La finalul unei asemenea întreceri, nu poți decât să te bucuri de ceea ce ai reușit să faci“, spune Maricuța.

Premii importante

Competiția din acest an a costat organizatorii nu mai puțin de un miliard de lei. Pe lângă premiile puse în joc, care s-au cifrat la circa 26.000 de franci elvețieni, organizatorii au scos din buzunar sume importante și pentru întreținerea bazei, masa cailor, dar și a participanților. „Este o muncă foarte grea să strângi banii. La fel ca multe alte sporturi, hipismul este foarte scump. Dacă tot organizezi un turneu de o asemenea anvergură, nu ai ce face decât să te pliezi cerințelor care se impun. Sunt o sumedenie de bani care se investesc fără să îi mai scoți de undeva. Oricum, indiferent de cât de mulți bani dai, important este ca totul să fie organizat ireproșabil. Sunt atâția comisari străini care observă totul, în cele mai mici amănunte. Dacă nu este ceva în ordine, în sezonul viitor o să fie mai greu să obținem concursul. Noi facem tot posibilul ca, de la an la an, să creștem calitatea. Nu poți să faci un salt spectaculos din prima mișcare, ci treptat. În primul rând trebuie să ai o pasiune pentru așa ceva. Cred că este mai greu să fi organizator decât participant. Ai nevoie de o sumedenie de bani investiți“, spune Daniel Maricuța.

Pasiune veche

Chiar dacă investește o sumedenie de bani în acest sport, Maricuța spune că nu regretă nici un leu. Spune că toată această muncă o face cu plăcere și dăruire. Pasiunea i se trage de mic copil, de pe vremea cînd tatăl său era agronom și îi plăcea să se îngrijească de cai. „De când am fost mic, mi-am propus ca, dacă o să am bani, să investesc în cai. De mic mi-a plăcut să am de grijă de cai și acum nu fac altceva decât să-mi respect promisiunea. Am peste 20 de cai, dintre care o parte sunt de competiție, alții sunt mînji de trei ani, iar o mare parte sunt mânji de doar un an. Sunt niște costuri foarte mari, dar totul merită. Când vezi ce statisfacții poate să îți dea acel cal, nu se compară cu nimic. Oricum, dacă nu faci din plăcere, mai bine nu o faci“, crede principalul organizator al competiției.

Doi ani de muncă

Pentru a putea ajunge să organizeze un astfel de concurs, Maricuța a reamenajat toată baza hipică din cartierul Vasile Aaron. A investit o sumedenie de bani. Spune că, în timp, și-ar dori să mai facă o bază și în Șelimbăr, acolo unde deține funcția de primar. „Când am luat eu această bază, era în paragină totală. Nimeni nu a mai investit nici măcar un leu înainte ca eu să preiau baza. Era ceva de groază. Am știut că vor fi costuri importante, dar nu mi-a păsat. Eu sunt mulțumit. Singurul lucru care mă necăjește acum e că sunt bănuit de fel de fel de șmecherii, când eu nu am încercat decât să fac un bine sportului. Dacă nu investești, ești acuzat că stai cu mâinile în sân și privești din afară. Dacă o faci, nici așa nu e bine. Oricum, eu sunt mândru de ce am realizat și vreau să continui pe același drum. Poate, în timp, o să mai fac o bază și mai frumoasă la Șelimbăr“, speră primarul comunei.

Românii, în top

La concursul de la finalul săptămînii trecute, România s-a impus în majoritatea probelor. Cu peste 30 de sportivi prezenți la start, tricolorii au făcut legea. În prima competiție, Italian Style, primul loc pe podium a fost ocupat de Andy Candin, un reprezentant al echipei Transilvania. A terminat cursa fără nici un punct de penalizare. Același lucru l-a reușit și ocupantul poziției secunde, Balasz Krusko, dar acesta a avut un timp mai slab. Ultimul loc pe podium i-a revenit tot unui sibian. Radu Ilioi, pe Crummel, a terminat cu un handicap de două secunde, dar, la fel, fără nici un punct de penalizare. O clasare bună a avut și Ionel Bucur, care a terminat pe poziția a șaptea, cu opt puncte penalizare.

Replica oaspeților

În cadrul premiului Euroholding, cel mai rapid călăreț a fost Szalbolcs Krusko, pe Looping. A fost urmat de tricolorii Norbert Schumann, pe Jouable, și de Ștefan Stoica, pe Cervia. Cu calul Horse Gym’s Chapagne, Radu Ilioi a terminat pe poziția a patra și a intrat în posesia unui cec în valoare de 250 de franci elvețieni. Cea mai clară victorie a oaspeților a avut loc la Trofeul Carpatica, unde reprezentanții Ungariei au monopolizat primele trei locuri pe podium.

Victoria lui Ilioi

Fără doar și poate, cea mai așteptată competiție a fost cea pe echipe. Cum Rusia n-a avut decât un singur călăreț valid pentru această probă, iar Bulgaria a avut o echipă destul de slabă din punct de vedere valoric, marea dispută s-a dat între România și Ungaria. După prima manșă, maghiarii erau în avantaj, având doar 30 de puncte de penalizare, cu două mai puțin decât România. S-a mers cap la cap. Ultimul, din partea României, a concurat Radu Ilioi. În condițiile în care a evoluat cu un cal foarte tânăr, de doar 9 ani, aflat la prima competiție de acest gen, misiunea părea imposibilă. A reușit însă un parcurs de vis. Cu doar 9 puncte de penalizare, a adus României pe primul loc și, totodată, trofeul Cupa Vinaria, care a avut un premiu total de 15.000 de franci elevețieni. „Când am auzit imnul și am văzut modul în care s-au comportat toți spectatorii, îmi venea să plâng de fericire. Cred că în sufletul fiecăruia există acel sentiment de patriotism. Sunt foarte fericit, cu atât mai mult cu cât Crummel a avut un parcurs foarte bun“, spune Maricuța, care este și proprietarul calului.

Echipă sudată

La ediția din acest an, Clubul Transilvania a intrat în concurs cu trei călăreți. Cap de listă a fost Radu Ilioi, un veteran al competiților de acest gen. A fost secondat perfect de Andy Candin și de Constantin Irimia. Cu cei trei, dar și cu Raul Ilioi, fiul lui Radu, Maricuța are planuri mari. „Vreau să fim cea mai bună echipă din țară. Este greu, pentru că este nevoie de multă investiție și muncă. Oricum, eu nu mă grăbesc. În timp, îmi doresc ca noi să avem cea mai bună formație. Avem cai valoroși, dar avem nevoie de timp. Sunt sportivi de mare valoare, iar caii cresc și ei în valoare. Important este să fim sănătoși noi și caii și rezultatele o să vină pe parcurs. Primul prilej să ne arătăm valoarea este finala Campionatului Național, unde sper să cucerim titlul. Oricum, pentru mine, important este ca la fiecare concurs să fim pe podium. Când ajungem să concurăm la competițiile importante din Vestul Europei înseamnă că avem valoare. Până atunci ne mulțumim cu supremația în țară“, spune Maricuța.

Vrea la Olimpiadă

Pentru Maricuța, care este și președintele de Onoare al Federației Ecvestre, marele obiectiv este să ajungă, printr-un cal și un sportiv de-al său, la o finală de Cupă Mondială sau la Jocurile Olimpice. Își pune mari speranțe în Raul Ilioi. Tânărul de doar 14 ani este multiplu campion național de juniori, deși este cu patru ani mai mic decât majoritatea adversarilor săi. Ultimul rezultat notabil l-a obținut la finala Campionatelor Mondiale de juniori, care a avut loc la San Francisco. La acel concurs, sibianul s-a clasat pe poziția a 12-a. „Acolo a fost dezavantajat. N-a avut cal de competiție, pentru că nu a putut să plece cu calul său. A tras la sorți și ceea ce i-a ieșit cu acela a concurat. Sunt convins că, alături de Crummel, Raul poate ajunge la Olimpiadă. Nu e chiar atât de greu. Dacă vom ajunge acolo, atunci pot să fiu mulțumit. Înseamnă că mi-am îndeplinit visul. Mai este timp până la următoarele Jocuri Olimpice. Sunt convins că putem fi acolo, în elită“, spune Maricuța.

Juriu de clasă

Dată fiind importanța concursului, Federația Internațională a delegat un juriu de cea mai bună calitate. Pe lîngă comisari delegați din România, au fost trimiși la Sibiu arbitri din Franța, Grecia, Belgia, Croația și Bulgaria. „E important să avem juriu din cât mai multe țări. Doar așa putem să ne popularizăm concursul. Sper ca, în câțiva ani, să avem la start concurenți din cât mai multe țări. Încet, dar sigur, putem crește în valoare“, spune Maricuța.

Catalogarea concursurilor

Concursul de la Sibiu are doar trei stele. Cele mai puternice se desfășoară în Anglia sau în alte țări cu vechi tradiții în domeniu. La concursul de la Sibiu evoluează cai ce sar doar în jur de 1,40 metri. La cele mai renumite întreceri, standardul este cu 40 de centimetri mai ridicat. „Nu știu când o să ajungem și noi să avem astfel de concurenți. Sper cât mai curînd“, spune Maricuța.

Cai valoroși

La competiția de la Sibiu au luat startul peste 50 de cai și călăreți. Cei mai valoroși cai sunt cotați pe piață cu prețuri cuprinse între 100 și 150.000 de euro. Recordul de piață îl stabilesc însă caii ce participă la competițiile de Cupă Mondială, unde un exemplar valorează în jur de 1 milion de euro. Doar prezența la o competiție din circuitul Cupei Mondiale crește valoarea cailor cu peste 50.000 de euro.“ (M. S, articol publicat în iunie 2005)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*