Amza Pellea, Nemuritorul. 91 de ani de la nașterea unei legende a cinematografiei românești

Astăzi se împlinesc 91 de ani de la nașterea unuia dintre monștri sacri ai cinematografiei românești. Chiar dacă tinerele generații nu au prea auzit despre el, Amza Pellea a rămas în conștiința românilor, nu doar ca un mare actor, ci mai degrabă drept un adevărat creator de personaje. A intrat în legenda cinematrografiei drept Nea Marin Miliardarul și a trezit cele mai profunde sentimente de patriotism în sufletele românilor înterpretând rolul lui Mihai Viteazul.

Înzestrat cu o vocație cinematografică deosebită, Amza Pellea a dat viață, credibilitate, forță și individualitate unor eroi de excepție, aflați în situații de excepție. De la olteanul parșiv, isteț, ironic, inventiv, dinamic și plin de farmec, la domnitorul viteaz, mânat în luptă de dragostea de țară și de neam. A fost unul dintre actorii români care au intrat în legendă, distingându-se atât în teatru cât și în film.

Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (Vladica Hariton din ”Tudor din Vladimiri”, de Mihnea Gheorghiu, ”Voievodul Basarab” din Croitorii cei mari din Valahia, de Al. Popescu, rolurile din Tudor, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cât și personaje contemporane (”Ailincii” din Secunda 58, de Dorel Dorian, ”Manole” din Somnoroasa aventură de T .Mazilu), dar și personaje din repertoriul clasic universal ”(Esteban” din Fântâna turmelor, de Calderon, ”Horațiu” din Hamlet, ”Platonov” din Un Hamlet de provincie, de Cehov).
Rămas  în constiința publicului prin rolul domnitorului din ”Mihai Viteazul” și prin rolul lui Nea Marin Miliardarul, reușește în ”Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” să atingă ambele personaje. Umilul, și câteodată veselul Ipu recapătă, în finalul filmului, figura dârză și tragică a soldatului țăran din primul război.

Din Băilești, pe marele ecran

S-a născut la Băilești, în 7 aprilie 1931, într-o familie cu cinci copii.  Tatăl său s-a numit tot Amza Pellea și a fost directorul cooperativei „Munca Noastră” din Băilești în anul 1933. Tânărul Amza Pellea a absolvit cursurile Colegiului Național Carol I din Craiova. Fiind un reprezentant al Promoției de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai dotați ai scenei românești. A fost și  profesor la IATC, iar între 22 martie 1973 și 24 septembrie 1974 a condus Teatrul Național din Craiova.

A fost căsătorit timp de 25 de ani din 1958 până la moartea sa în 1983 cu Domnica Mihaela din familia Policrat din Craiova și este tatăl actriței Oana Pellea.

Talent recunoscut

Amza Pellea a câștigat în 1977 premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepțional, ”Manolache Preda” din filmul ”Osânda”, unde a jucat alături de Gheorghe Dinică și Ernest Mafeti, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu, după „Velerim și Veler Doamne” de Victor Ion Popa.

De asemenea, a fost distins în 1971 cu Ordinul Meritul Cultural, clasa I, „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.

Moarte controversată

În data de 12 decembrie 1983 mult iubitul actor se stingea din viață, la numai 52 de ani. Cauza morții pare să fi fost evoluția rapidă a unui cancer pulmonar cu care actorul se lupta la vremea aceea. Cu toate acestea, cauza morții lui a creat multă controversă. S-a vorbit, la un moment dat, despre posibilitatea ca actorul să fi fost ucis prin iradieri de Securitate. Această ipoteză nu a fost confirmată până acum.

Actorul își doarme somnul de veci în cimitirul Bellu din capitală.

Sursa foto: Facebook Amza Pellea

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*