Anul internațional al Muzeului ASTRA

2019 a fost un an de impact, atât pe plan național, cât mai ales pe plan internațional pentru Muzeul ASTRA. Instituția a câștigat marele premiu European Museum Academy/Luigi Micheletti, echivalentul Oscarului pentru muzeele europene.

„Muzeul ASTRA este profund implicat în legătura cu diferitele etnii, minorități și poveștile lor. Instituția depune un efort mare în completarea acestui lucru cu festivități, piese de teatru și demonstrații. Proiectul Patrimoniu Deschis este un excelent exemplu al importanței colaborării dintre instituțiile culturale din diferite țări și poate fi un pol în dezvoltarea tuturor partenerilor și a lumii muzeelor ​​ca atare. Astfel de bune practici se pot obține doar cu finanțare corespunzătoare, desigur. ASTRA este un proiect inovativ, creative, un muzeu viu în aer liber, organizând colecția sa uriașă și bogată într-un mod care evidențiază astăzi fapte precum migrația, durabilitatea și biodiversitatea“, au motivat membrii juriului.

Muzeul ASTRA este primul din România care a primit marele premiu European Museum Academy/Luigi Micheletti

„Trebuie acum să ne continuăm demersurile pe care le-am început, dar și să ducem la bun sfârșit proiectele pe care le avem în plan, alături de Consiliul Județean Sibiu și de toți partenerii noștri. Formatul premiului Luigi Micheletti are două caracteristici principale: extinderea muzeului cu exemple concrete de proiecte inovatoare și creative, dar și interpretări ale colecțiilor plus implicarea activă în dezvoltarea fenomenului cultural“, a precizat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie, Muzeul ASTRA a înregistrat 634.404 vizitatori și beneficiari de programe culturale. Din punct de vedere al numărului de vizitatori și al încasărilor, muzeul-fanion al Sibiului se situează printre primele trei din țară, în opinia directorului Ciprian Ștefan.

În acest an, Muzeul ASTRA a derulat opt proiecte cu finanțare nerambursabilă națională și internațională de peste un milion de lei. În același timp, muzeul a depus spre finanțare alte trei proiecte mari, în valoare totală de aproape 3 milioane de euro.

270 ateliere și demonstrații culinare

În 2019 au fost organizate peste 2.000 de ateliere și demonstrații meșteșugărești, în care au fost implicați peste 3.000 de meșteri, artizani și animatori culturali. De asemenea, au fost puse în scenă 270 ateliere și demonstrații culinare. Totodată, au fost organizate 756  ateliere educative și de interpretare a patrimoniului. La capitolul realizări în domeniul conservării și restaurării, Muzeul ASTRA a participat la patru saloane internaționale de restaurare și patrimoniu. Este vorba despre Târgul Internațional pentru Patrimoniu Material si Imaterial Paris – susținerea Atelierului de restuarare textile și la Târgul Internațional Pentru Patrimoniul Cultural EXPONATEC – Koln Germania, Salonul Internațional de Restaurare de la Leipzig și Salonul Internațional de Patrimoniu de la Ferara. Au fost făcute 68 de lucrări – intervenții de restaurare monumente, 152 de intervenții pentru conservarea monumentelor, cinci lucrări de reconstrucții monumente, lucrări de înlocuire învelitori la 17 monumente, 34 de lucrări diverse, amenajare expoziții și manifestări, 90 de obiecte au fost restaurate, 1.739 de obiecte au fost conservate.

Astra Film Festival, la cea de-a XXVI-a ediție

Festivalul Internațional Astra Film de la Sibiu a prezentat între 14 și 20 octombrie o selecție a celor mai recente 126 de filme realizate în 45 de țări ale lumii. 47 de titluri din patru secțiuni competiționale au intrat în cursa pentru premiile Astra Film Festival 2019. Programul a fost completat de zeci de filme de excepție, grupate după subiectele abordate în 12 programe tematice speciale, care au adus pe marele ecran subiecte contemporane.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*